Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér sľúbil nové zariadenie pre migrantov, Moriu neobnovia

Na archívnej snímke grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

S podporou a finančnou pomocou EÚ bude inde na Lesbose pre migrantov postavené úplne nové záchytné stredisko, povedal Mitsotakis.   

Atény 4. marca (TASR) - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyhlásil, že na mieste bývalého tábora pre migrantov Moria na ostrove Lesbos má vyrásť park. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA.

Na stretnutí so starostami gréckych ostrovov, na ktorých sú umiestnení utečenci, Mitsotakis uviedol, že aj dočasný tábor Kara Tepe - používaný po požiari, ktorý v roku 2020 zničil Moriu - bude nahradený, uviedol denník Kathimerini. Napriek tomu, že ide o dočasné riešenie, tábor Kara Tepe je stále oveľa lepší ako Moria.  

S podporou a finančnou pomocou EÚ bude inde na Lesbose pre migrantov postavené úplne nové záchytné stredisko, povedal Mitsotakis.   

Obyvatelia ostrovov Lesbos, Samos, Chios, Kos a Leros sa museli za posledných päť rokov vyrovnať s veľkým prílivom migrantov, ktorí k nim pricestovali loďami z Turecka. Utečenecké tábory na ostrovoch sú väčšinou preplnené.  
Na archívnej snímke migranti utekajú z tábora Moria po druhom požiari na gréckom ostrove Lesbos 9. septembra 2020.
Foto: TASR/AP

Tábor Moria na Lesbose bol vlani v septembri takmer úplne zničený pri požiari. V tom čase tam žilo okolo 12.500 utečencov a migrantov. V dočasnom tábore Kara Tepe je ich teraz necelých 7000, maximálna kapacita tábora je 10.000 osôb. Humanitárne organizácie tvrdia, že podmienky v dočasnom tábore nezodpovedajú minimálnym normám.  

Podľa gréckeho ministerstva civilnej ochrany žije v súčasnosti na ostrovoch v Egejskom mori asi 15.000 utečencov a migrantov.