Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Pri Lesbose zachránili 51 migrantov, s ktorými sa prevrátil čln

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Grécko od začiatku mája zaznamenalo príchod už 173 migrantov z Turecka, čo je relatívne nízky počet v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi.

Atény 22. mája (TASR) – Grécka pobrežná stráž dnes zachránila 51 migrantov, s ktorými sa vo vodách Egejského mora prevrátil čln. Informovala o tom agentúra DPA.

Plavidlo sa prevrátilo vo vzdialenosti niekoľko sto metrov od gréckeho ostrova Lesbos. Na palube bolo 51 osôb vrátane mnohých detí. Migranti v piatok skoro ráno vyplávali z neďalekého pobrežia Turecka.

Všetkých zachránených umiestnili v Grécku na 14 dní to karantény v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu. Do karantény sa odobralo aj ďalších 16 migrantov, ktorí sa taktiež v piatok priplavili k južným brehom Lesbosu.

Grécko od začiatku mája zaznamenalo príchod už 173 migrantov z Turecka, čo je relatívne nízky počet v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi. Grécke úrady v súvislosti s pandémiou koronavírusu posilnili kontrolu námorných hraníc krajiny.

Grécko v súčasnosti presúva migrantov z preplnených centier na ostrovoch Chios, Kos, Lesbos, Leros a Samos na pevninu. V marci bolo v ostrovných táboroch zhruba 42 000 ľudí. Tento počet sa medzičasom znížil na približne 37 000. Strediská sú však aj naďalej preplnené a situácia je stále nevyhovujúca.