Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Prokurátorka v procese s neonacistickými lídrami žiada zbaviť ich viny

Členovia gréckych odborov PAME počas 24-hodinového štrajku 28. novembra 2018 v Aténach. Foto: TASR/AP

Zlatý úsvit, ktorý bol v minulosti treťou najsilnejšou stranou v Grécku, v júlových parlamentných voľbách pohorel a po siedmich rokoch nezískal v parlamente kreslo.

Atény 18. decembra (TASR) - Prokurátorka v procese s desiatkami členmi gréckej neonacistickej strany Zlatý úsvit, ktorý súvisí s vraždou protirasistického rappera, vyvolala v stredu na súde pobúrenie, keď požiadala, aby straníckych lídrov zbavili obžaloby. Informovala o tom agentúra AFP.

Prokurátorka Adamantia Ikonomová na súde uviedla, že nie je možné preukázať, že vodca Zlatého úsvitu Nikos Michaloliakos alebo viac ako desiatka ďalších popredných predstaviteľov strany v roku 2013 nariadili vraždu rappera Pavlosa Fyssasa.

Matka obete sa rozčúlila, keď Ikonomová v súdnej sieni povedala, že ubodanie Fyssasa na smrť, ku ktorému sa priznal Jorgos Rupakias, člen Zlatého úsvitu, nebolo vopred naplánované.

Vražda Fyssasa, ktorého pred kaviarňou v prístave Pireus mali napadnúť stúpenci Zlatého úsvitu, šokovala celú krajinu a dala podnet na bezprecedentné vyšetrovanie akcií strany.

Michaloliakos je jeden z takmer 70 obžalovaných. V prípade, že súd uzná členov Zlatého úsvitu za vinných, hrozí im maximálny trest odňatia slobody na 20 rokov.

Samotná strana sa od násilného činu dištancovala a tvrdí, že s ním nemá nič spoločné. Prokuratúra však na základe analýzy telefonátov medzi údajnými členmi Zlatého úsvitu v noc Fyssasovej vraždy zistila, že k násilnému činu došlo s vedomím vedenia strany.

Zlatý úsvit, ktorý bol v minulosti treťou najsilnejšou stranou v Grécku, v júlových parlamentných voľbách pohorel a po siedmich rokoch nezískal v parlamente kreslo.

Zavŕšenie súdneho konania sa v tomto prípade očakáva najskôr v roku 2020.