Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Protest proti policajným hliadkam na gréckych univerzitách bol násilný

Demonštrant kope do kanistra so slzotvorným plynom počas zrážok s poriadkovou políciou 11. marca 2021 v Solúne. Foto: TASR/AP

V Solúne demonštrovalo vo štvrtok podľa odhadov polície približne 8000 ľudí.

Solún 11. marca (TASR) - Rozsiahle potýčky demonštrantov s políciou vypukli vo štvrtok v druhom najväčšom gréckom meste Solún. K násilnostiam došlo po tom, ako polícia vyhnala študentov a ďalších demonštrantov z budovy tamojšej univerzity, ktorú okupovali zhruba tri týždne na protest proti zavádzaniu policajných hliadok na univerzitnej pôde.

Demonštranti na policajtov hádzali zápalné fľaše, zatiaľ čo polícia reagovala použitím slzotvorného plynu a viacerých z nich aj zadržala. Pri potýčkach však podľa dostupných správ nedošlo k zraneniam, informuje agentúra AP.

Nedávno schválenou legislatívou z dielne stredopravicovej vlády sa v Grécku zrušil desaťročia platný zákaz vstupu polície do areálov univerzít. Vláda pri predkladaní zákona tvrdila, že zmienený zákaz študenti zneužívali na organizovanie násilných protestov a v niektorých prípadoch aj na páchanie trestnej činnosti.

Demonštrácie proti tomuto novému zákonu, ktoré majú často násilný charakter, prebiehajú v mnohých gréckych mestách už viac ako mesiac, a to aj napriek platným epidemiologickým obmedzeniam. V Solúne demonštrovalo vo štvrtok podľa odhadov polície približne 8000 ľudí.