Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Grécko sa obráti na Srbsko so sťažnosťou vo veci zrúteného lietadla

Medzi troskami nákladného lietadla Antonov v dedine Palaiochori v severnom Grécku vidno plameň po tom, čo sa údajne v sobotu zrútilo neďaleko mesta Kavala, v nedeľu 17. júla 2022. Foto: TASR/AP

Lietadlo Antonov An-12 odštartovalo v sobotu večer zo srbského mesta Niš a zrútilo sa neďaleko gréckeho mesta Kavala. Pri havárii zomrelo všetkých osem členov posádky.

Atény 18. júla (TASR) – Grécka vláda plánuje diplomatickou cestou vyjadriť protest proti postupu Srbska, čo sa týka sobotnej havárie ukrajinského nákladného lietadla prevážajúceho 11,5 tony srbskej munície vyvážanej do Bangladéša. TASR správu prezvala z agentúry DPA.

Grécky veľvyslanec sa plánuje obrátiť na srbské ministerstvo zahraničných vecí so sťažnosťou týkajúcou sa skutočnosti, že Belehrad včas neinformoval Atény o náklade ani o presnom cieli havarovaného lietadla, napísali v pondelok noviny Kathimerini s odvolaním sa na grécke diplomatické kruhy.

Lietadlo Antonov An-12 odštartovalo v sobotu večer zo srbského mesta Niš a zrútilo sa neďaleko gréckeho mesta Kavala. Pri havárii zomrelo všetkých osem členov posádky. Na palube stroja ukrajinskej prepravnej spoločnosti Meridian boli osvetľujúce mínometné strely a výcvikové míny súkromnej srbskej spoločnosti Valir, ktoré kupovalo bangladéšske ministerstvo obrany.

Atény tvrdia, že srbskej strane trvalo niekoľko hodín, kým poskytla presné informácie o obsahu a cieli lietadla. V dôsledku toho panoval na mieste nešťastia chaos. Po náraze ešte niekoľko hodín nasledovali výbuchy a okolím sa šírili štipľavé výpary. Do nemocnice previezli s ťažkosťami s dýchaním dvoch hasičov.

Úrady nariadili obyvateľom oblasti, aby neotvárali okná a nevychádzali von, keďže nebolo jasné, čo sa na palube stroja nachádzalo. V nedeľu dopoludnia rozsah toxického nebezpečenstva preskúmala špeciálna armádna jednotka a následne boli vydané varovania zrušené.

Lietadlo, ktoré malo mať medzipristátia v Jordánsku a Saudskej Arábii, hlásilo nad severnou oblasťou Egejského mora problémy s jedným z motorov a požiadalo o povolenie núdzovo pristáť. Nasmerovali ho na letisko v gréckom meste Kavala, kam sa však už nedostalo. Zrútilo sa okolo 23.00 h do poľa medzi dvoma dedinami asi 40 kilometrov od medzinárodného letiska v Kavale.