Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Grécko pre spornú dohodu vyhostilo veľvyslanca

Na archívnej snímke grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias. Foto: TASR/AP

Dokument podpísali minulý týždeň v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a premiér medzinárodne uznanej líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž.

Atény 6. decembra (TASR) - Grécke ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že sa rozhodlo vyhostiť z krajiny líbyjského veľvyslanca. Ako o tom informovala agentúra AP, ide o najnovšiu eskaláciu napätej situácie medzi krajinami vyplývajúcej z kontroverznej dohody o morských hraniciach v oblasti Stredozemného mora, ktorú dosiahlo Turecko a líbyjská vláda podporovaná OSN.

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias uviedol, že na ministerstvo predvolali veľvyslanca, aby ho informovali o zmienenom rozhodnutí. Na odchod z krajiny má 72 hodín, dodal Dendias.

Dokument podpísali minulý týždeň v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a premiér medzinárodne uznanej líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž. Dohoda sa týka vojenskej spolupráce a spolupráce v oblasti bezpečnosti a námorného práva.

Dohoda Turecku umožní prístup do ekonomickej zóny v oblasti Stredozemného mora. Cyprus, Egypt a Grécko dohodu o hraniciach označili za porušenie medzinárodného práva. Svoju rolu v tomto spore zohráva aj ťažba zemného plynu vo výlučnej ekonomickej zóne v blízkosti Cypru, ktorý je členskou krajinou EÚ, či obavy z porušenia zbrojného embarga uvaleného na Líbyu.

Dendias povedal, že táto dohoda "predstavuje hrubé porušenie námorného práva a suverenity Grécka a ďalších krajín" a podľa neho ide o úmyselnú snahu vytvoriť napätie na bilaterálnej aj regionálnej úrovni.