Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Grécko si pre smrť dvoch Grékov na Ukrajine predvolalo veľvyslanca

Ukrajinskí vojaci sedia vo vojenskom vozidle v meste Mariupoľ v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Grécki civilisti zomreli počas bombardovania obce Sartana neďaleko Mariupoľu na juhovýchode Ukrajiny.

Atény 26. februára (TASR) - Grécko v sobotu oznámilo, že si predvolalo ruského veľvyslanca v spojitosti s úmrtím dvoch gréckych civilistov počas bombardovania obce Sartana neďaleko Mariupoľu na juhovýchode Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Grécko vyjadruje svoj odpor a otvorene odsudzuje bombardovanie civilistov ruskými lietadlami v sobotu na okraji dediny Sartana, pri ktorom zomreli dvaja naši krajania a ďalších šiesti - vrátane dieťaťa - utrpeli zranenia," uviedlo grécke ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Ministerstvo si ruského veľvyslanca predvolalo na nedeľu. Ministerstvo dodalo, že grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias niekoľko dní pred inváziou Ruska na Ukrajinu s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom hovoril aj o zvýšení ochrany viac ako 100.000 etnických Grékov na Ukrajine, píše AFP.

Stretnutie Dendiasa s Lavrovom v Moskve sa uskutočnilo 18. februára napísal grécky spravodajský server eKathimerini.com. Obec Sartana sa nachádza približne 16 kilometrov severovýchodne od mesta Mariupoľ. V jeho okolí podľa eKathimerini.com žije približne 120.000 etnických Grékov.