Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Štrajk v súvislosti s reformou trhu práce Grécka ochromil dopravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Reforma podľa kritikov a odborov poškodí zamestnanecké práva a firmám umožní vyžadovať neplatené nadčasy.

Atény 10. júna (TASR) - Grécki zamestnanci začali vo štvrtok 24-hodinový celoštátny protest voči plánom vlády týkajúcim sa reformy zákonníka práce. Tá podľa kritikov a odborov poškodí zamestnanecké práva a firmám umožní vyžadovať neplatené nadčasy. Píšu o tom agentúry AFP a Reuters.

V dôsledku štrajku došlo k prerušeniu premávky trajektov a vlakov, ako aj k presmerovaniu letov a v metropole Atény je obmedzená väčšina liniek verejnej dopravy. Zatvorené sú tiež verejné služby a nepracujú ani štátne médiá.

Počas dňa sa má uskutočniť niekoľko demonštrácií vo viacerých gréckych mestách.

Aktuálna reforma, o ktorej sa má v parlamente hlasovať budúci týždeň, zavádza podľa konzervatívnej gréckej vlády voliteľnú flexibilitu čo sa týka pracovného času, stanovuje pravidlá na prácu z domu a zahŕňa i bezpečnostné nariadenia proti sexuálnemu obťažovaniu na pracovisku.
Na archívnej snímke grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Foto: TASR/AP

Premiér Kyriakos Mitsotakis v máji priblížil, že navrhované zmeny zmodernizujú "zastarané" zákony, ktoré vznikli desiatky rokov pred rozšírením práce cez internet, keď pre pracovníkov úradov i fabrík platili vždy rovnaké pracovné časy.

Minister práce Kostis Chatzidakis uviedol, že nové pravidlá umožnia zamestnancom, aby sa s manažmentom firiem dohodli na prípadných nadčasoch, za čo si následne budú môcť vybrať viac voľna. Legálne nadčasy sa majú zvýšiť na 150 hodín ročne.

Opozičné strany – rovnako ako odbory – však tvrdia, že takýto prístup formálne schvaľuje využívanie zamestnancov na nadčasy, a to najmä vo veľkých podnikoch, kde sa to už dlho deje. Vláda sa podľa odporcov návrhu snaží zvýšiť osemhodinový pracovný čas na desať hodín a jej cieľom je údajne i zrušenie kolektívnych zmlúv či sprísnenie pravidiel na zvolanie štrajku.