Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécki učitelia štrajkovali proti vládnym reformám vzdelávania

Študenti vykrikujú slogany na zhromaždení v Aténach v pondelok 11. októbra 2021. Študenti protestovali proti reforme vzdelávania ako aj na podporu 24-hodiného protestu učiteľov. Foto: TASR/AP

Účastníci štrajku nesúhlasia s rýchlym prijatím dvoch nových zákonov, podľa ktorých má ministerstvo školstva pravidelne podrobovať učiteľov základných i stredných škôl povinnému hodnoteniu.

Atény 11. októbra (TASR) - Tisíce gréckych učiteľov sa v pondelok zúčastnili na 24-hodinovom štrajku na protest proti novým vládnym reformám v oblasti vzdelávania, ktoré vyžadujú povinné hodnotenie učiteľov a škôl. Informuje o tom agentúra AFP.

Učitelia základných a stredných škôl požadovali tiež viac financií pre verejné školy. Grécka polícia uviedla, že v metropole Atény sa na protestnom pochode zúčastnilo zhruba 6500 ľudí vrátane mnohých stredoškolských pedagógov i žiakov. Demonštranti obvinili konzervatívnu grécku vládu z "porušovania práv učiteľov i žiakov".

K protestom došlo aj v ďalších väčších gréckych mestách vrátane Solúna. Odborový zväz gréckych učiteľov OLME uviedol, že bude "pokračovať v boji za ochranu budúcnosti našich žiakov, verejných škôl a našej práce". Odbory zároveň vyzvali na lepšie financovanie vzdelávania, píše AFP.

Pri organizácii protestov sa OLME odvolal voči pôvodnému rozsudku súdu v Aténach, ktorý štrajk na požiadavku ministerstva školstva označil za "nezákonný".

Účastníci štrajku nesúhlasia s rýchlym prijatím dvoch nových zákonov, podľa ktorých má ministerstvo školstva pravidelne podrobovať učiteľov základných i stredných škôl povinnému hodnoteniu.

Odbory tvrdia, že konzervatívna vláda využila "obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu" na to, aby zákony prešli bez verejnej debaty.