Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sedemnásť tureckých občanov bude môcť požiadať v Grécku o azyl

Na archívnej snímke z 25. novembra 2021 migrant sedí v utečeneckom tábore Karatepe na gréckom ostrove Lesbos. Foto: TASR/AP

Skupina migrantov predtým zverejnila videozáznam, na ktorom vidieť, ako niekde v poli mrzne pri malom ohníku a v angličtine sa dožaduje pomoci.

Atény 2. decembra (TASR) - Sedemnásť tureckých občanov dostalo povolenie na vstup do Grécka a žiadosť o azyl v tejto krajine po tom, čo prešli hranice z Turecka, uviedla vo štvrtok grécka polícia. Informovala o tom agentúra AP.

Grécke policajné zdroje spresnili, že osem mužov, štyri ženy a päť detí dočasne zadržali na policajnej stanici v blízkosti hraníc s cieľom formálnej identifikácie ešte v stredu.

Skupina predtým zverejnila videozáznam, na ktorom vidieť, ako niekde v poli mrzne pri malom ohníku a v angličtine sa dožaduje pomoci, opisuje AP. Vo videu tiež odzneli tvrdenia, že v Turecku boli utečenci terčom prenasledovania, podrobnosti však bezprostredne uvedené neboli.

Po nevydarenom pokuse o prevrat v roku 2016 zasiahli turecké úrady proti údajným stúpencom Američanmi podporovaného moslimského duchovného Fethullaha Gülena, pripomína AP. Ankara Gülena obviňuje, že prevrat zosnoval on. Nepokoje si vtedy vyžiadali 251 obetí.

Zhruba 4900 ľudí s údajnými väzbami na Gülena dostalo väzenské tresty, z čoho na doživotie odsúdili zhruba 3000 osôb. Z verejných služieb prepustili viac než 130.000 Turkov vrátane vyše 20.000 členov vojenského personálu.