Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Grécko otvorilo nové uzavreté tábory pre migrantov

Na archívnej snímke zo 14. októbra 2020 utečenecký tábor na gréckom ostrove Lesbos. Foto: TASR/AP

Nové tábory sú jednými z piatich plánovaných zariadení tohto typu na ostrovoch Leros, Lesbos, Kos, Chios a Samos ležiacich v Egejskom mori.

Kos 27. novembra (TASR) - Grécko v sobotu uviedlo do prevádzky ďalšie dva z nových "uzavretých" zariadení pre migrantov, pre ktoré sa Atény dostali pod paľbu kritiky ľudskoprávnych organizácii. Tie totiž tvrdia, že opatrenia na kontrolu pohybu migrantov v týchto zariadeniach sú príliš reštriktívne, píše agentúra AFP.

"Začína nová éra. Vyslobodzujeme naše ostrovy z problému migrácie a jeho následkov. Zábery, ktoré si všetci pamätáme z rokov 2015-2019, sú teraz minulosťou,"
povedal grécky minister pre migráciu a azyl Notis Mitarachi pri otváraní dvojice zariadení na ostrovoch Leros a Kos.

Nové tábory sú jednými z piatich plánovaných zariadení tohto typu na ostrovoch Leros, Lesbos, Kos, Chios a Samos ležiacich v Egejskom mori. Zariadenie na ostrove Samos otvorili v septembri ako prvé. Európska únia na ich zriadenie vyčlenila 276 miliónov eur.

Tieto nové "uzavreté" zariadenie sú ohradené ostnatým drôtom a vybavené bezpečnostnými kamerami, röntgenovými skenermi i magnetickými dverami.

Mnohé mimovládne organizácie a zástupcovia občianskej spoločnosti však vyzvali EÚ a Grécko, aby pred otvorením týchto táborov upustili od plánov na obmedzenie voľného pohybu utečencov. Grécka vláda naopak poukazuje na lepšie vybavenie táborov, napríklad tečúcou vodou, toaletami, oddelenými priestormi pre rodiny a vyššou bezpečnosťou.

Dva požiare zničili pred rokom krátko po sebe preplnený stanových tábor Moria na susednom ostrove Lesbos, po ktorom sa niekoľko dní bez prístrešia ocitlo 13.000 osôb.