Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

POKLAD POD HLADINOU: V Egejskom mori našli ďalšie vraky lodí z antiky

Na snímke sú predmety z obdobia antiky, ktoré objavili potápači vo vraku lode na morskom dne pri gréckom ostrove Furni. Foto: TASR/AP

Oblasť v okolí ostrova bola v staroveku nebezpečným miestom na námornej obchodnej ceste. Od roku 2015 tam objavili už 58 vrakov lodí.

Atény 16. októbra (TASR) - Tím gréckych a amerických potápačov objavil v Egejskom mori viacero vrakov lodí s predmetmi z obdobia antiky. O náleze informovala v utorok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie gréckeho ministerstva kultúry.

Tím gréckych a amerických potápačov objavil v Egejskom mori viacero vrakov lodí s predmetmi z obdobia antiky.
Foto: TASR/AP

Potápači minulý mesiac v oblasti ostrova Furni - ležiacom juhovýchodne od gréckeho pobrežia - a na okolitých ostrovčekoch našli tri vraky antických lodí s nákladom keramických výrobkov z 2.-6. stor. n.l. a ďalšie dve lode z obdobia 4. a 2. storočia pred n.l.

Na snímke muž drží terakotovú lampu z 2. storočia n.l. s vyrytým menom korintského remeselníka, ktorý ju zhotovil.
Foto: TASR/AP

Oblasť v okolí ostrova bola v staroveku nebezpečným miestom na námornej obchodnej ceste. Od roku 2015 tam objavili už 58 vrakov lodí.

Lode obsahovali amfory - hlinené nádoby používané na skladovanie vína, oleja či pokrmov - a terakotové lampy s 2. storočia n.l. Sú na nich vyryté mená korintských remeselníkov, ktorí ich zhotovili.