Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V táboroch na gréckych ostrovoch je čoraz menej migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tábory na ostrovoch Kos a Leros sú takmer prázdne, nachádza sa v nich len 144 ľudí.

Atény 30. júna (TASR) - Situácia s migrantmi v záchytných táboroch na gréckych ostrovoch vo východnej časti Egejského mora sa uvoľňuje, informovala v stredu agentúra DPA.

Na gréckych ostrovoch Lesbos, Samos, Chios, Leros a Kos zaregistrovalo ministerstvo pre migráciu v Aténach len 7700 ľudí. Pre porovnanie, v apríli 2020 tento počet predstavoval 40.000.

Pokles počtu utečencov má viacero dôvodov. Ľudí, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou dostanú v Grécku azyl, prevážali Atény počas uplynulých mesiacov z ostrovov na pevninu. Z Turecka prichádzalo značne menej migrantov a Grécko navyše posilnilo kontrolu námorných hraníc, vysvetľuje DPA.

Protesty humanitárnych organizácií, že Atény takto uskutočňujú taktiku nelegálneho odmietania migrantov, grécka vláda popiera. Tvrdí, že dozor nad európskymi hranicami je možné vykonávať aj bez toho, aby sa porušovali ľudské práva.

Väčšina migrantov z gréckych ostrovov žije v stanovom tábore Maurovuni na ostrove Lesbos. V súčasnosti sa tam nachádza zhruba 4700 ľudí, tábor má kapacitu 8000 miest. Na susednom ostrove Chios žije v tábore s kapacitou 1000 miest ešte 410 utečencov. Tábory na ostrovoch Kos a Leros sú dokonca takmer prázdne, nachádza sa v nich len 144 ľudí.