Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécko po požiaroch zriadilo nové ministerstvo pre civilnú ochranu

Hasičský vrtuľník hasí lesný požiar v dedine Markati, ktorá sa nachádza 60 kilometrov južne od Atén. Foto: TASR/AP

Rozsiahle lesné požiare, ktoré podnietila vlna mimoriadnych horúčav, zničili na juhu Grécka viac než 1000 kilometrov štvorcových územia.

Atény 31. augusta (TASR) – Grécka stredopravicová vláda zriadila v utorok nové ministerstvo pre civilnú ochranu. Zároveň odvolala ministra zdravotníctva, a to v súvislosti s rozsiahlymi lesnými požiarmi a nárastom počtu prípadov ochorenia COVID-19, ktoré v krajine vyvolali veľkú vlnu nevôle, informuje agentúra AP.

Admirála vo výslužbe Evangelosa Apostolakisa vymenovali za šéfa novozriadeného ministerstva pre civilnú ochranu a krízový manažment, ktoré bude mať na starosti aj hasičské operácie. Šesťdesiatštyriročný Apostolakis bol počas predchádzajúcej vlády najskôr šéfom gréckych ozbrojených síl a potom aj ministrom obrany.

K zmene došlo aj na poste ministra zdravotníctva. Doterajšieho šéfa tohto rezortu Vasilisa Kikiliasa vo funkcii nahradí Atanasios Plevris. Kikilias však bude ministrom pre cestovný ruch - namiesto doterajšieho šéfa rezortu Charisa Teocharisa.

Najnovšie prieskumy verejnej mienky ukazujú, že si konzervatívny grécky premiér Kyriakos Mitsotakis udržiava v popularite veľký náskok nad svojím hlavným rivalom, ľavicovou stranou Syriza. Väčšina voličov sa však domnieva, že reakcia vlády na požiare nebola adekvátna, píše AP.

Rozsiahle lesné požiare, ktoré podnietila vlna mimoriadnych horúčav, zničili na juhu Grécka viac než 1000 kilometrov štvorcových územia. Požiare zúrili aj v neďalekom Taliansku a Turecku.