Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Grécko vyhostí 12 ruských diplomatov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Rusko bude na vyhostenie svojich diplomatov z Grécka adekvátne reagovať.

Atény 6. apríla (TASR) - Grécko vyhostí 12 ruských diplomatov, oznámilo v stredu grécke ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala od agentúr Reuters a AFP.

"Grécke úrady vyhlásili 12 členov diplomatickej a konzulárnej misie Ruskej federácie pôsobiacich v Grécku za nežiaduce osoby," uviedol grécky rezort diplomacie vo vyhlásení. Dodal, že činnosť vyhostených diplomatov bola v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

Rezort o tomto rozhodnutí už informoval i ruského veľvyslanca v Grécku. Ministerstvo však nestanovilo termín, do ktorého musia vyhostení diplomati opustiť krajinu.

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Rusko bude na vyhostenie svojich diplomatov z Grécka adekvátne reagovať.

K podobnému kroku pristúpili už viaceré európske krajiny vrátane Nemecka či Francúzska. Celkovo začiatkom tohto týždňa za dva dni z rôznych krajín vyhostili už vyše 200 ruských diplomatov a zamestnancov ruských zastupiteľských úradov.

Len Nemecko a Francúzsko spolu v pondelok vyhostili asi 75 ľudí. V utorok sa k nim pripojili medzi inými Dánsko, Taliansko či Španielsko, zatiaľ čo Európska únia vyhlásila za nežiaduce osoby skupinu ruských predstaviteľov pôsobiacich v jej inštitúciách.