Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Grécko vystaví vzácnu antickú sochu z ostrova Santorini

Santorini. Foto: TASR/AP

Objavená socha pochádza z čias neskoršej dórskej civilizácie, ktorá na Santorini (Théra) v 9. storočí pred Kristom.

Atény 2. septembra (TASR) - Vzácnu a takmer neporušenú sochu vystavia počas nadchádzajúceho víkendu na turisticky obľúbenom gréckom ostrove Santorini (Théra). Oznámilo to v piatok grécke ministerstvo kultúry, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

"Koré z Théry" je socha dlhovlasej ženy zo 7. storočia p.n.l. Odborníci ju považujú za pohrebný monument na cintoríne starovekého mesta Théra a objavili ju v novembri 2000, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Socha má takmer 2,5 metra, je vytesaná z mramoru z neďalekého ostrova Naxos a chýba jej len špička nosa a lakeť. "Je to jedna z mála zachovaných veľkých raných helénskych sôch," uviedlo grécke ministerstvo kultúry.

Podobné sochy, ktoré na cintoríne v minulosti objavili, boli v oveľa horšom stave. Sochu nakrátko vystavia na dočasnej výstave v múzeu na ostrove Santorini, ktorá sa začína v nedeľu.

Santorini patrí medzi najznámejšie grécke destinácie, súčasnú podobu ostrova vytvorila sopečná erupcia približne 1700 rokov pred našim letopočtom. Pri výbuchu zanikla aj vyspelá minojská civilizácia na Kréte.

Objavená socha pochádza z čias neskoršej dórskej civilizácie, ktorá na Santorini (Théra) v 9. storočí pred Kristom.