Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Grécko vyzýva Britániu na dialóg o navrátení parthenónskych sôch

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson v marci povedal, že Británia je legitímnym majiteľom parthenónskych sôch, čím odmietol permanentnú žiadosť Grécka o navrátenie 2500 rokov starých sôch.

Atény 13. novembra (TASR) - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v piatok vyhlásil, že mramorové sochy pochádzajúce z chrámu Parthenón, nachádzajúce sa v Britskom múzeu v Londýne, by mali byť vrátené do Atén a vyzval Britániu na rokovania o tejto otázke. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britský premiér Boris Johnson v marci povedal, že Británia je legitímnym majiteľom parthenónskych sôch, čím odmietol permanentnú žiadosť Grécka o navrátenie 2500 rokov starých sôch.

"Spojené kráľovstvo by malo pristúpiť k dialógu v dobrej viere s Gréckom a ja ho vyzývam, aby tak urobilo," povedal Mitsotakis vo svojom prejave v Paríži.

V prejave, ktorý predniesol na podujatí konanom pri príležitosti 75. výročia založenia kultúrnej a vedeckej agentúry OSN, UNESCO, Mitsotakis povedal, že táto inštitúcia urobila v septembri kľúčový krok, keď uznala, že je to medzivládny problém.

"Povinnosť vrátiť sochy z Parthenónu je preto priamo na vláde Spojeného kráľovstva," povedal.

Od získania nezávislosti v roku 1832 Grécko opakovane vyzývalo na vrátenie sôch, v Británii známych ako Elginove mramory, ktoré britský diplomat lord Elgin presunul z chrámu Parthenón v Aténach začiatkom 19. storočia, keď bolo Grécko pod nadvládou Osmanskej ríše.

Britské múzeum v Londýne odmieta vrátiť sochy, tvoriace zhruba polovicu 160-metrového vlysu, ktorý zdobil pamätník z 5. storočia pred Kristom, tvrdiac, že ich získal Elgin na základe právoplatnej zmluvy s Osmanskou ríšou. Vyhlasuje, že "sú súčasťou spoločného dedičstva všetkých".

"Je dôležité, aby sa mramorové sochy z Parthenónu v Londýne spojili s väčšinou parthenónskych sôch v Aténach," povedal Mitsotakis.