Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Záplavy na gréckom ostrove Euboia si vyžiadali najmenej sedem životov

Potopené autá na zaplavenej ulici po búrke v dedine Bourtzi na gréckom ostrove Euboia, severovýchodne od Atén 9. augusta 2020. Postarší pár a jedno osemmesačné dieťa prišli o život pri búrke, ktorá v noci na nedeľu zasiahla grécky ostrov Euboia (Evia) v Egejskom mori. Prívalové dažde spôsobili materiálne škody na domoch, zablokovali viaceré cesty a desiatky ľudí v dôsledku nich uviazli vo svojich domovoch či autách. Foto: TASR/AP

Záchranári evakuovali desiatky ľudí, ktorí uviazli v zatopených domoch alebo autách.

Atény 9. augusta (TASR) - Najmenej sedem ľudí prišlo o život v dôsledku záplav, ktoré cez víkend postihli grécky ostrov Euboia (Evia) v Egejskom mori. Záchranári stále pátrajú po jednej nezvestnej osobe, informovala v nedeľu večer agentúra Reuters.

Dvaja seniori vo veku 85 a 86 rokov a malé dieťa prišli o život v pobrežnej obci Politika, ktorú v noci na nedeľu postihli silné búrky a prívalové dažde.

Ďalšie štyri obete hlásili z dediny Amfithea a z oblasti Burtzi v strednej časti ostrova.

Prívalové dažde a nimi vyvolané povodne, ktoré Euboiu zasiahli okolo polnoci zo soboty na nedeľu, spôsobili rozsiahle škody. Hasiči dostali stovky telefonátov od obyvateľov, ktorí žiadali pomoc pri odčerpaní vody zo zatopených príbytkov a o vytiahnutie áut z nánosov bahna.

Záchranári evakuovali desiatky ľudí, ktorí uviazli v zatopených domoch alebo autách. Štyridsaťtri osôb previezli do bezpečia vrtuľníkmi. Hasiči museli tiež likvidovať početné požiare spôsobené bleskami.

V oblasti zasahovalo približne 100 hasičov, ktorým asistovali aj príslušníci gréckej pobrežnej stráže.

Intenzita víkendových zrážok na ostrove Euboia bola niekoľkonásobne vyššia než predpovedali meteorológovia. Predstaviteľ gréckej vlády, ktorý postihnutú oblasť navštívil, poukázal na súvislosť takýchto extrémnych atmosferických javov s globálnou klimatickou zmenou.