Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Grécko zapožičia Saudskej Arábii systém protivzdušnej obrany Patriot

Protiraketový systém Patriot Foto: TASR/AP

Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014, keď šiitskí húsíovia dobyli hlavné mesto Saná a rozsiahle oblasti najmä na severe krajiny.

Atény/Rijád 21. apríla (TASR) - Grécko zapožičia Saudskej Arábii americký systém protivzdušnej obrany Patriot za účelom ochrany tamojších najdôležitejších energetických zariadení. O zmluve medzi Aténami a Rijádom informoval v utorok grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias, píše agentúra Reuters.

Dendias sa spoločne s gréckym ministrom obrany Nikosom Panagiotopoulosom stretol v utorok v Rijáde so šéfom saudskoarabskej diplomacie Fajsálom bin Farhánom, kde podpísali dohodu o presune batérie systému Patriot. Dendias dodal, že zároveň podpísal dohodu o spolupráci s Radou pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu.

"Pre našu krajinu ide o veľký krok vpred, čo sa týka spolupráce s krajinami Perzského zálivu," povedal Dendias.

Systém protivzdušnej obrany Patriot je navrhnutý najmä na odrážanie útokov balistických rakiet vo vysokých nadmorských výškach. Saudská Arábia posledné týždne čelí častejším raketovým a dronovým útokom zo strany jemenských povstalcov, tzv. húsíov.

Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014, keď šiitskí húsíovia dobyli hlavné mesto Saná a rozsiahle oblasti najmä na severe krajiny. V roku 2015 sa do konfliktu zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane medzinárodne uznanej jemenskej vlády. Húsíov zase podporuje šiitský Irán, ktorý je v oblasti Blízkeho východu rivalom sunnitskej Saudskej Arábie.