Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo stredné Grécko

Žena objíma dievčatko po tom ako sa ľudia zhromažďujú na námestí v meste Larissa. Foto: TASR/AP

Grécko leží v geologicky aktívnej zóne.

Atény 3. marca (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 v stredu zasiahlo stredné Grécko. Z oblasti neboli dosiaľ hlásené obete ani zranenia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

K otrasom došlo krátko po 12.15 h miestneho času (11.15 h SEČ) približne 22 kilometrov na západ-severozápad od mesta Larisa, uviedlo Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC).

Záchvevy bolo cítiť v metropolách susedných štátov Severné Macedónsko, Čierna Hora a Albánsko, ako aj v kosovskej Prištine, píše agentúra AP. Úrady zaznamenali i tri menšie následné otrasy, pričom jeden dosiahol magnitúdu 4,0.

AFP najprv mylne citovala seizmológa Jerasimosa Papadopulosa, že epicentrum zemetrasenia bolo v hĺbke desiatich metrov. Ako však zaznamenal aténsky inštitút geodynamiky, otrasy sa šírili z hĺbky ôsmich kilometrov.

"Budú ešte nasledovať výrazné otrasy," uviedol Papadopulos pre rozhlasovú stanicu SKAI.

Grécka civilná ochrana zaznamenala v oblasti zosuvy pôdy a úrady momentálne vyhodnocujú rozsah škôd. Podľa počiatočných informácii požiarneho zboru bol v neďalekom meste Elassona poškodený jeden dom a budova školy. Polícia zároveň uzavrela most, na ktorom sa následkom otrasov objavila puklina.

Grécko leží v geologicky aktívnej zóne. Drvivá väčšina zemetrasení tam však nespôsobuje nijaké materiálne škody ani zranenia, približuje AP.

Otrasy si v tejto krajine vyžiadali obete naposledy vlani v októbri, keď došlo k zemetraseniu s magnitúdou 7,0 v Egejskom mori. Na gréckom ostrove Samos vtedy zahynuli dvaja ľudia, zatiaľ čo v Turecku zomrelo až 114 ľudí a viac ako 1000 utrpelo zranenia.