Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Grécko zavádza nočný zákaz vychádzania na ostrovoch Zakynthos a Kréta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Toto opatrenie vstúpi do platnosti v piatok a bude trvať do 13. augusta.

Atény 5. augusta (TASR) - Grécko zavedie nočný zákaz vychádzania na ostrovoch Zakynthos a Kréta, ktoré sú obľúbenými dovolenkovými destináciami, aby zabránilo šíreniu koronavírusu. Vo štvrtok o tom informovali tamojšie úrady, uviedla agentúra Reuters.

Nočný zákaz vychádzania sa bude týkať celého ostrova Zakynthos, ktorý sa nachádza na západe Grécka, a prímorského mesta Chania na Kréte. Toto opatrenie vstúpi do platnosti v piatok a bude trvať do 13. augusta.

"Vyzývame všetkých obyvateľov a návštevníkov týchto oblastí, aby plne dodržiavali tieto opatrenia a obmedzili tak šírenie vírusu," uviedol odbor pre civilnú obranu.

Okrem zákazu vychádzania zahrňuje toto opatrenie aj zákaz púšťania hudby počas celého dňa vo všetkých zábavných podnikoch.

Agentúra Reuters uvádza, že v dotknutých oblastiach sa v priebehu posledného týždňa rapídne zhoršila epidemiologická situácia.

Grécko v stredu hlásilo 2856 nových prípadov nákazy koronavírusom a 16 úmrtí. Celkovo od začiatku pandémie v Grécku zaznamenali už takmer 504.000 prípadov a viac ako 13.000 úmrtí.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) minulý mesiac grécke ostrovy nachádzajúce sa na juhu krajiny vyznačilo na epidemiologickej mape tmavočervenou farbou, čo znamená, že sa tam odporúča cestovať len v nevyhnutných prípadoch.

Epidemiologickú mapu ECDC využívajú štáty eurobloku pri určovaní svojich vlastných opatrení pre cestovanie a návrat z jednotlivých krajín a regiónov.