Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécko žiadosť od iránskeho tankera zakotviť ešte nedostalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tanker Adrian Darya 1, predtým nazývaný Grace 1, vyplýval v nedeľu 18. augusta z Gibraltára.

Atény 20. augusta (TASR) - Grécko od posádky iránskeho ropného tankera, ktorý bol šesť týždňov zadržiavaný v britskom zámorskom území Gibraltár a aktuálne smeruje ku Grécku, doposiaľ nedostalo žiadosť o zakotvenie. S odvolaním sa na tamojšie ministerstvo pre lodnú dopravu o tom v utorok informovala agentúra Reuters. Pripomenula, že Spojené štáty Atény varovali pred akoukoľvek pomocou tomuto iránskemu plavidlu.

Tanker Adrian Darya 1, predtým nazývaný Grace 1, vyplýval v nedeľu 18. augusta z Gibraltára. Z údajov na sledovanie pohybu lode v utorok vyplynulo, že plavidlo mieri do prístavného mesta Kalamata na juhu gréckeho polostrova Peloponéz. Jeho príchod sa aktuálne predpokladá v pondelok 26. augusta.

"Loď sa plaví nízkou rýchlosťou a oficiálne oznámenie, že dorazí do Kalamaty, stále nie je. Záležitosť monitoruje ministerstvo pre záležitosti námorného obchodu spoločne s ministerstvom zahraničných vecí," povedal podľa Reuters hovorca gréckeho ministerstva pre lodnú dopravu.

Reuters dodal, že vzniknutá situácia bude veľkým testom zahraničnej politiky nového prozápadného konzervatívneho gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, ktorý sa ujal funkcie iba v júli.

Americké ministerstvo zahraničných vecí totiž uviedlo, že akákoľvek snaha o pomoc tankeru by sa mohla interpretovať ako poskytovanie materiálnej podpory zahraničnej organizácii, ktorú Washington označuje za teroristickú.

Teherán varoval, že akýkoľvek krok USA na opätovné zadržanie plavidla by mal "vážne následky".

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v rozhovore pre televíziu Fox News označil prepustenie supertankera za "nešťastné". V Teheráne sa to vníma ako veľké víťazstvo, a to nielen nad Londýnom, ale predovšetkým nad Spojenými štátmi a prezidentom Donaldom Trumpom.

Najvyšší súd britského zámorského územia Gibraltár povolil tankeru minulý týždeň slobodne sa plaviť - i napriek žiadosti Washingtonu v poslednej chvíli, aby bolo plavidlo naďalej zadržiavané. Irán sľubuje, že tanker nedopraví iránsku ropu do Sýrie, vyhlásili grécke úrady.