Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Grécku zomrel mladý Róm, ktorého pri Solúne postrelil policajt

Žena drží fotografiu 16-ročného tínedžera, zatiaľ čo príbuzní a ďalší demonštranti z rómskej komunity protestujú pred budovou súdu v Grécku. Foto: TASR/AP

V Grécku nejde o prvý takýto prípad. V roku 2021 bol mladík rómskeho pôvodu zabitý pri policajnom prenasledovaní neďaleko prístavného mesta Pireus.

Atény 13. decembra (TASR) - Rómsky tínedžer podľahol strelným zraneniam, ktoré utrpel 5. decembra pri policajnej naháňačke neďaleko mesta Solún. Oznámila to nemocnica, kde bol hospitalizovaný, informuje v utorok TASR na základe správy agentúry AFP.

Po postrelení chlapca vypukli v druhom najväčšom gréckom meste potýčky medzi políciou a demonštrantmi. Neupokojili ich ani výzvy lídrov rómskych komunít a násilnosti trvali niekoľko dní.

Polícia dostala 5. decembra v skorých ranných hodinách hlásenie, že 16-ročný mladík odišiel bez zaplatenia s nákladným autom z benzínovej pumpy neďaleko Solúna.

V snahe vyhnúť sa zatknutiu sa pokúsil naraziť do policajtov, ktorí ho prenasledovali na motorkách. Policajti reagovali streľbou, aby mu zabránili nebezpečnou jazdou ohrozovať ostatných účastníkov premávky. Policajta, ktorého strela mladíka zranila, zadržali a bol obvinený z pokusu o úmyselné zabitie.

V Grécku nejde o prvý takýto prípad. V roku 2021 bol mladík rómskeho pôvodu zabitý pri policajnom prenasledovaní neďaleko prístavného mesta Pireus.