Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér a turecký prezident sa zídu počas júnového summitu NATO

Na archívnej snímke grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

Ministri po spoločnom rokovaní konštatovali, že avizované stretnutie hláv štátov bude dôležitým krokom v normalizácii komunikácie medzi ich dvoma sporiacimi sa susednými štátmi.

Atény 31. mája (TASR) - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretnú 14. júna v rámci summitu NATO v Bruseli. V pondelok to v Aténach oznámili šéfovia diplomacií oboch krajín - Nikos Dendias a Mevlüt Čavušoglu.

Ministri po spoločnom rokovaní konštatovali, že avizované stretnutie hláv štátov bude dôležitým krokom v normalizácii komunikácie medzi ich dvoma sporiacimi sa susednými štátmi.

Erdogan a Mitsotakis sa od roku 2019, keď sa grécky premiér ujal svojej funkcie, stretli iba raz - tiež v rámci vrcholnej schôdzky NATO. Odvtedy sa napätie medzi týmito krajinami výrazne zvýšilo.

Agentúra DPA konštatovala, že pondelkové stretnutie Mitsotakisa s Čavušoglom sa nieslo v uvoľnenej a priateľskej atmosfére. Následne sa Čavušoglu v sprievode Dendiasa prešiel ulicami Atén zo sídla vlády na ministerstvo zahraničných vecí, kde pokračovali v rokovaniach.

Mevlüt Čavušoglu zverejnil po stretnutí na sociálnej sieti Twitter vyhlásenie, v ktorom uviedol: "Oživovanie našich kanálov pre dialóg je pozitívnym krokom. Zlepšenie našich vzťahov je dôležité, aby sme dokázali vyriešiť naše rozpory".
Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 19. februára 2020.
Foto: TASR/AP

Stretnutia gréckych predstaviteľov s tureckými sú súčasťou snáh o zmiernenie napätia medzi oboma štátmi. V apríli sa schôdzka šéfov ministrov zahraničných vecí Turecka a Grécka skončila tlačovou konferenciou, na ktorej padlo z oboch strán mnoho obvinení.

Medzi Gréckom a Tureckom zostáva nedoriešených veľa bilaterálnych otázok, od migračnej politiky až po ložiská zemného plynu v Stredozemnom mori.

Čavušoglu pricestoval na dvojdňovú návštevu Grécka v nedeľu, keď sa okrem iného stretol s gréckymi občanmi moslimského vierovyznania žijúcimi na severovýchode Grécka. Niektorí z nich majú aj turecké korene. K tureckej národnostnej menšine sa v Grécku hlási približne 12.000 ľudí.