Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér čelí kritike pre obed porušujúci zákaz zhromažďovania

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

Mitsotakis čelil kritike už začiatkom decembra za výlet na horských bicykloch, ktorý bol považovaný za porušenie prísnych vládnych opatrení prijatých v rámci lockdownu.

Atény 8. februára (TASR) - Grécka vláda musela odvracať kritiku po tom, ako internet obletela fotografia premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, užívajúceho si obed na vzdialenom ostrove v spoločnosti asi 30 ľudí napriek zákazu zhromažďovania. Informovala o tom agentúra AFP.

Grécko v piatok ohlásilo prísnejšie opatrenia proti šíreniu koronavírusu, vrátane zákazu vychádzania po 18.00 h vo veľkých mestách, pričom zákaz zhromažďovania v súkromných rezidenciách zostal v platnosti. Podľa fotografie, ktorá sa čoskoro na sociálnych sieťach stala virálom, sa však Mitsotakis v sobotu stretol s približne 30 ľuďmi v dome poslanca vládnej strany Christodoulosa Stefanadisa na ostrove Ikaria.

Grécke opozičné strany odsúdili nerešpektovanie pravidiel premiérom. Socialistická strana KINAL vo svojom vyhlásení označila obed za "provokatívny a urážlivý" pre grécky ľud. Bývalý premiér Alexis Tsipras, vodca hlavnej opozičnej strany Syriza, obvinil svojho nástupcu z toho, že si opäť raz "robí, čo chce".

Mitsotakis čelil kritike už začiatkom decembra za výlet na horských bicykloch, ktorý bol považovaný za porušenie prísnych vládnych opatrení prijatých v rámci lockdownu.

"Múdry človek nespraví tú istú chybu dvakrát. Nejde o opakovaný akt neopatrnosti, ale ukazuje to hlbokú aroganciu ... Ja som moc a robím si, čo chcem. Prečo? Pretože môžem," napísal Tsipras na Instagrame.

Hovorca vlády Christos Tarantilis v nedeľu vrátil úder. "V čase spúšťania národného očkovacieho programu, ktorý si vyžaduje podporu všetkých politických strán, si pán Tsipras zvolil taktiku rozdeľovania a dezorientácie," uviedol vo svojom vyhlásení. Tarantilis zdôraznil, že obed sa konal "pod holým nebom", pričom rúška si jeho účastníci sňali iba vtedy, keď jedli.