Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér rokoval s Johnsonom, otvorili aj tému sôch z Akropoly

Britský premiér Boris Johnson (vpravo) a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis počas rokovania v Londýne 16. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Podľa gréckeho premiéra Atény využijú všetky dostupné prostriedky, aby dosiahli vrátenie sôch. Zdôraznil, že nejde v prvom rade o právnu, ale o hodnotovú otázku.

Londýn 17. novembra (TASR) - Britský premiér rokoval v utorok v Londýne so šéfom gréckej vlády Kyriakosom Mitsotakisom, okrem iného aj o obnovenom úsilí Atén o navrátenie starovekých sôch, ktoré boli pred viac než 200 rokmi premiestnené do Britského múzea z chrámu Partenón na aténskej Akropole. Informovala o tom agentúra DPA.

Johnson uviedol, že rozumie pocitom gréckeho ľudu voči týmto starovekým sochám; rozhodovanie o tejto otázke však nie je podľa neho záležitosťou vlády Spojeného kráľovstva, ale samotného Britského múzea.

"Obaja lídri sa zhodli, že tento problém v žiadnom prípade neovplyvňuje silu partnerstva medzi Spojeným kráľovstvom a Gréckom," uviedla Johnsonova kancelária.

Podľa gréckeho premiéra Atény využijú všetky dostupné prostriedky, aby dosiahli vrátenie sôch. Zdôraznil, že nejde v prvom rade o právnu, ale o hodnotovú otázku.

Mitsotakis v minulotýždňovom rozhovore pre britský denník Dail Telegraph povedal, že uvedené "sochy boli v 19. storočí ukradnuté, patria do múzea Akropolis a túto otázku musíme vážne prediskutovať."
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa vítajú na Downing Street 10 v Londýne 16. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Sedemnásť sôch a časť vlysu, ktoré zdobili 2500 rokov starý monument, vzal z Akropoly britský veľvyslanec v Osmanskej ríši lord Elgin ešte začiatkom 19. storočia. Británia nástojí na tom, že tzv. Elginove mramory boli legálne nadobudnuté v období, keď bolo Grécko pod osmanskou nadvládou.

Johnsonov hovorca v utorok zdôraznil, že Britské múzeum je nezávislé od vlády a nepodlieha nijakému politickému zasahovaniu. Potvrdil tak dlhodobú pozíciu Londýna, na základe ktorej britská vláda odmieta o vrátení sochárskej výzdoby z Akropoly rokovať.

Britské múzeum na svojej webovej stránke uvádza, že konanie lorda Elgina bolo "dôkladne vyšetrené parlamentným výborom v roku 1816 a bolo zistené, že bolo úplne legálne".

Správcovia Britského múzea sa vyslovili za možné rozdelenie diela na dve časti "medzi dve skvelé múzeá, z ktorých každé rozpráva komplementárny, ale odlišný príbeh."