Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér požiadal Pompea o zmiernenie napätia s Tureckom

Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo (vľavo) a jeho grécky rezortný kolega Nikos Dendias ukazujú podpísané dohody počas stretnutia v Aténach 5. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Aj Pompeovu návštevu v Aténach sprevádzali protesty. Demonštranti sa pri americkej ambasáde dostali do potýčok s políciou, ktorá na ich rozohnanie použila slzotvorný plyn.

Atény 5. októbra (TASR) - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis požiadal v sobotu amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea o to, aby USA využili svoj vplyv na zmiernenie napätia vo východnej časti Stredozemného mora, kde sa Cyprus a Turecko sporia o práva na ťažbu na miestnych vodách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mitsotakis povedal Pompeovi, ktorý je v Grécku na návšteve v rámci svojho turné po južnej Európe, že Turecko v ostatných dňoch svojimi krokmi v oblasti zjavne porušilo suverenitu tohto ostrova.

Spor o právo na ťažbu zemného plynu v regionálnych vodách sa vyostril po tom, ako Turecko do oblasti, v ktorej povolené vyhľadávať ložiská uhľovodíkov prieskumnými vrtmi spoločnosti z Francúzska a Talianska, vyslalo svoju loď. Ankara zase tvrdí, že niektoré oblasti, v ktorých operuje Cyprus sú na jej kontinentálnom šelfe, alebo v zónach, na ktoré majú rovnaké právo tureckí aj grécki Cyperčania.

"Spojené štáty majú mimoriadne záujmy v oblasti východného Stredomoria. Cyprus žiada len o to zrejmé, o uplatnenie medzinárodného práva," povedal Mitsotakis americkému ministrovi. "Očakávam, že pozitívny príspevok Spojených štátov povedie k tomu, že sa napokon podarí vytvoriť konštruktívnejšiu a plodnejšiu atmosféru na spoluprácu v regióne," dodal.

Cyprus je etnicky rozdelený od roku 1974, keď Turecko po prevrate zástancov zjednotenia s Gréckom podniklo inváziu na sever ostrova. Medzinárodne uznávaná vláda krajiny sídli v gréckej, južnej časti Cypru. Vyhlásenie nezávislosti cyperských Turkov na severe uznáva len Turecko, ktoré tam má rozmiestnených tisíce vojakov.

Pompeo v reakcii na sobotňajšie Mitsotakisove slová Cyprus nezmienil. "Vzťah medzi (našimi) dvoma nebol úprimne nikdy pevnejší ako dnes," povedal a ocenil úsilie, ktoré vynakladá Grécko na to, aby sa ekonomicky pozviechalo. "Sme presvedčení o tom, že spoločne môžeme pracovať na tom, aby sme zaistili, že Grécko bude pilierom stability v tomto regióne," dodal.

Grécko a USA mali vždy pomerne blízke vzťahy, mnoho Grékov však Washington obviňuje z jeho tichej podpory vojenskej junty, ktorá v Grécku vládla v rokoch 1967-1974, pripomína Reuters. Dodáva, že v pre americkou ambasádou v Aténach Gréci každoročne protestujú.

Aj Pompeovu návštevu v Aténach sprevádzali protesty. Demonštranti sa pri americkej ambasáde dostali do potýčok s políciou, ktorá na ich rozohnanie použila slzotvorný plyn.

Stovky demonštrantov sa ešte pred touto akciou stretli aj na námestí Syntagma v centre Atén. Skandovali heslá ako: "Američania, vrahovia národov," a niesli transparenty s nápismi vyzývajúcimi Pompea, aby sa "vrátil domov", pričom demonštrovali proti predĺženiu obrannej spolupráce medzi USA a Gréckom.

Agentúra DPA uviedla, že demonštranti v centre Atén tiež obliali farbou sochu bývalého amerického prezidenta Harryho Trumana.