Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér: Turecko musí prestať s provokáciami v Stredomorí

Kyriakos Mitsotakis, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Napätie medzi Gréckom a Tureckom sa prehĺbilo po tom, čo Turecko začalo v auguste prieskum v súvislosti s možnými ložiskami ropy.

Brusel 1. októbra (TASR) - Provokatívne kroky Turecka už nemožno ďalej tolerovať. Vo štvrtok to uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis po príchode do Bruselu, kde sa koná zasadnutie Európskej rady. Informovala o tom agentúra AFP.

"Jedna vec je istá. Turecké provokácie, či už sa prejavujú jednostrannými činmi, alebo extrémnou rétorikou, nemožno ďalej tolerovať," uviedol Mitsotakis.

Napätie medzi Gréckom a Tureckom sa prehĺbilo po tom, čo Turecko začalo v auguste prieskum v súvislosti s možnými ložiskami ropy a zemného plynu v okolí Cypru a gréckych ostrovov. Do oblasti Stredozemného mora medzi Cyprom a Krétou vyslali obe krajiny svoje námorné sily.

Krajiny obnovili politické kontakty v septembri, keď Ankara z oblasti stiahla prieskumné plavidlo a vojnovú loď, ktorá ho sprevádzala.

Grécko a Turecko majú rozdielne názory na hranice kontinentálneho šelfu, v dôsledku čoho sa sporia o námornú jurisdikciu a práva na prieskum vo východnom Stredomorí.