Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Grécko vypísalo nové voľby, dočasnú vládu povedie Pikrammenos

Panajotis Pikramenos Foto: TASR/AP

Všetci lídri strán sa dohodli na tom, že dočasná vláda nesmie prijímať žiadne medzinárodne záväzné rozhodnutia.

Atény 16. mája (TASR) - Sudca gréckeho najvyššieho súdu Panajotis Pikramenos sa dnes ujal funkcie dočasného premiéra, ktorý povedie krajinu do júnových parlamentných volieb.

Pikramenos zložil prísahu do rúk prezidenta Karolosa Papuliasa. Na osobe premiéra dočasnej vlády sa dnes dohodli lídri politických strán, ktorí po voľbách zo 6. mája nedokázali zostaviť vládnucu koalíciu.

Vláda pod vedením nestraníka Pikramenosa nebude mať mandát na prijímanie dôležitých politických rozhodnutí ani medzinárodných záväzkov. Jej jedinou úlohou - okrem riešenia naliehavých každodenných problémov - bude zorganizovanie nových volieb stanovených na 17. júna.

V predčasných voľbách v Grécku nezískala žiadna strana parlamentnú väčšinu. Neschopnosť dohodnúť sa na vytvorení vlády otriasla finančnými trhmi vo svete a opäť vyvolala otázky, či Grécko zostane členom eurozóny.

Ústava určuje, že prechodnú vládu musí viesť jeden zo šéfov najvyšších súdov, nestranícka osobnosť. Takáto vláda má jedinú úlohu - zorganizovať voľby a riešiť naliehavé každodenné problémy.

Formálne sa musí vo štvrtok zísť novozvolený parlament, ktorý po prísahe poslancov pravdepodobne znova rozpustia už v piatok alebo v sobotu. Nové voľby sa následne musia uskutočniť do 30 dní. V úvahu teda prichádzali dva termíny, 10. alebo 17. jún.

Vo voľbách v Grécku zo 6. mája nezískala žiadna strana väčšinu v parlamente. Neschopnosť dohodnúť sa na vytvorení vlády otriasla finančnými trhmi vo svete a opäť vyvolala otázky, či Grécko zostane členom eurozóny.