Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécky súd odsúdil mužov za smrť aktivistu za práva LGBTQ a ľudí s HIV

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súdny proces v tejto kauze sa začal ešte v októbri 2020, ale pre procesné problémy súvisiace s opatreniami proti koronavírusu bol odročený.

Atény 4. mája (TASR) - Dvoch mužov obžalovaných z brutálnej vraždy známeho gréckeho queer aktivistu a obrancu ľudských práv odsúdil v utorok súd v Grécku na desať rokov väzenia. K vražde došlo pred takmer štyrmi rokmi v Aténach, informovala agentúra AFP.

Zacharias Kostopulos (33) vystupoval ako drag queen pod umeleckým menom Zak/Zackie Oh a angažoval sa ako obhajca práv komunity LGBTQ a HIV pozitívnych ľudí, medzi ktorých patril.

Zomrel 21. septembra 2018 po tom, ako naňho zaútočili majiteľ obchodu a okoloidúci realitný maklér. V kauze ako obvinení figurovali aj policajti, ktorých muži privolali, aby Kostopulosa zatkli.

V kauze sa angažovala aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International, ktorá v prípade Kostopulosa hovorila o "lynčovaní" a "vražde" a kritizovala násilné zatýkanie políciou. Grécka komunita LGBTQ označila Kostopulosovu vraždu za "zločin z nenávisti".

Súdny proces v tejto kauze sa začal ešte v októbri 2020, ale pre procesné problémy súvisiace s opatreniami proti koronavírusu bol odročený.

Napokon v utorok súd v Aténach uznal 77-ročného majiteľa klenotníctva a 59-ročného realitného agenta za vinných za ublíženie na zdraví s následkom smrti. Maximálny trest za tento trestný čin je podľa gréckeho práva desať rokov.

Starší muž si - vzhľadom na svoj vek - svoj trest odpyká v domácom prostredí s monitorovacím náramkom, zatiaľ čo druhý muž vo väzení, uviedol podľa AFP súdny zdroj.

Štvoricu policajtov, voči ktorým bolo vznesené rovnaké obvinenie, súd oslobodil, čo v súdnej sieni vyvolalo rozhorčené reakcie prítomných ochrancov ľudských práv.

V Grécku, kde má veľký vplyv pravoslávna cirkev, ktorá je proti legalizácii homosexuálnych zväzkov, nie sú homofóbne útoky ničím výnimočným. Zákon o registrovanom partnerstve homosexuálov schválil grécky parlament v roku 2015.