Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Grécky súd poslal Afgancov do väzenia za požiar v tábore na Lesbose

Na snímke požiar v utečeneckom záchytnom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos v pondelok 19. septembra 2016 večer. Foto: TASR/AP

Obaja Afganci boli ešte neplnoletí, keď dva po sebe nasledujúce požiare 8. a 9. septembra 2020 premenili zariadenie Moria na popol.

Mytilini 7. júna (TASR) - Grécky odvolací súd v utorok odsúdil dvoch 18-ročných afganských žiadateľov o azyl na štyri roky väzenia za založenie požiaru, ktorý spálil tábor Moria pre tisíce migrantov na ostrove Lesbos. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Súd týmto verdiktom skrátil dvojici mladíkov dĺžku trestu z piatich rokov na štyri roky za dobré správanie.

Obaja Afganci boli ešte neplnoletí, keď dva po sebe nasledujúce požiare 8. a 9. septembra 2020 premenili zariadenie Moria na popol, píše AFP.

Obhajkyňa Vicky Angeliduová po odvolacom pojednávaní uviedla, že súd na Lesbose mal pôvodný trest udelený v marci 2021 znížiť až na polovicu. Dodala, že proti obom mladíkom nebol predložený dostatok dôkazov.

Táto právnička pre AFP povedala, že do úvahy neboli vzaté žiadne poľahčujúce okolnosti, napriek tomu, že v čase požiaru bola dvojica ešte neplnoletá.

V júni 2021 súd na gréckom ostrove Chios udelil štyrom ďalším afganským utečencom tresty desať rokov väzenia za ich podiel na ničení Lesbosu.

AFP pripomína, že v preľudnenom zariadení Moria sa stupňovalo napätie, pretože sa tam za ostnatým drôtom nachádzalo až 13.000 migrantov. Išlo v tom čase o najväčší tábor tohto druhu v Európe.

Krátko po požiaroch bolo zatknutých niekoľko afganských uchádzačov o azyl pre podozrenie zo založenia požiarov na protest proti karanténnym pravidlám uplatňovaným u migrantov, ktorí mali nákazlivé ochorenie COVID-19.

Obaja osemnásťroční Afganci majú byť vrátení do nápravného zariadenia Avlona v Aténach určeného pre neplnoletých, kde boli od 19. septembra 2020 zadržiavaní.