Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécky súd rozhodol, že zadržaná ropa z Iránu bude vrátená

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Grécko zadržalo ruský ropný tanker pri ostrove Eubója v apríli v rámci sankcií Európskej únie uvalených na Rusko po vpáde jeho jednotiek na Ukrajinu.

Atény 9. júna (TASR) - Regionálny súd v Grécku rozhodol, že iránska ropa, ktorú prevážal zadržaný tanker plaviaci sa pod ruskou vlajkou, musí byť vrátená. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok uviedol nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády.

Dodal, že Atény "veľmi dúfajú", že tento krok povedie k prepusteniu dvoch tankerov plaviacich sa pod gréckou vlajkou, ktoré Irán zhabal koncom mája v odvete za krok Grécka.

Grécko zadržalo ruský ropný tanker pri ostrove Eubója v apríli v rámci sankcií Európskej únie uvalených na Rusko po vpáde jeho jednotiek na Ukrajinu.

Loď Pegas sa plavila pod ruskou vlajkou a na jej palube bolo 19 členov posádky. Podľa vtedy dostupných informácií tanker prevážal 115.000 ton iránskej ropy.

Tanker bol následne premenovaný – dostal meno Lana. Grécke úrady uviedli, že loď a jej posádka budú prepustení. Ropa však bola zadržaná na príkaz amerického ministerstva spravodlivosti a mala byť prečerpaná na plavidlo prenajaté Spojenými štátmi.

V reakcii na tento postup gréckych úradov iránske revolučné gardy 27. mája v Perzskom zálive zadržali dva ropné tankery plaviace sa pod gréckou vlajkou.

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí v sobotu uviedol, že ich zhabanie bolo odvetou proti Grécku, pretože "ukradlo iránsku ropu".

Spojené štáty, Nemecko a Francúzsko v reakcii vyzvali Irán, aby zadržané grécke tankery prepustil.

K zhabaniu tankerov plaviacich sa pod gréckou vlajkou došlo iba dva dni po tom, ako Atény potvrdili, že Spojeným štátom pošlú 115.000 ton iránskej ropy z tankera Pegas.