Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

GRECO: Rumunsku sa nedarí efektívne bojovať s korupciou

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Medzi pretrvávajúce nedostatky patrí v tomto kontexte podľa GRECO najmä absencia efektívnych mechanizmov na presadenie protikorupčného kódexu správania poslancov.

Bukurešť 9. júla (TASR) - Rumunsko dosiahlo "len nepatrný pokrok" v boji proti korupcii na najvyšších miestach. Vo svojej utorkovej správe to tvrdí Skupina štátov proti korupcii pri Rade Európy (GRECO). Informovala o tom agentúra AP.

GRECO v správe uviedlo, že Bukurešť splnila v dostatočnej miere len štyri z 12 odporúčaní, ktorých cieľom je zefektívnenie boja proti korupcii medzi poslancami, sudcami a prokurátormi. Tri ďalšie odporúčania sa Rumunsku podarilo realizovať čiastočne.

Medzi pretrvávajúce nedostatky patrí v tomto kontexte podľa GRECO najmä absencia efektívnych mechanizmov na presadenie protikorupčného kódexu správania poslancov. Problémom zostáva aj neschopnosť rumunskej vlády vytvoriť jasné pravidlá lobingu.

V samostatnej správe GRECO vyzdvihlo rozhodnutie rumunskej premiérky Viorice Dancilaovej neimplementovať plánované zmeny súdneho systému, ktoré boli podľa AP vnímané ako krok späť v boji proti korupcii.

Rumunská ministerka spravodlivosti Ana Birchallová vyhlásila, že jej rezort bude správu analyzovať.