Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Greenpeace obvinil IKEU z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov

Na archívnej snímke zo 14. apríla 2023 logo švédskeho nábytkárskeho gigantu Ikea. Foto: TASR/DPA

Vyšetrovacie tímy vystopovali cestu dreva z rumunských pralesov až do predajní IKEA pomocou dokumentov vrátane povolení na ťažbu, satelitných snímok a skladov dreva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Frankfurt 10. apríla (TASR) - Environmentálna organizácia Greenpeace v stredu obvinila švédsku spoločnosť IKEA z podieľania sa na likvidácii pralesov v Rumusku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Vyšetrovanie Greenpeace zistilo, že drevo pochádzajúce z prastarých lesov vrátane pralesov v Karpatoch sa rúbe pre výrobcu nábytku IKEA. Drevo z týchto vzácnych lesov viacero externých dodávateľov švédskej spoločnosti používalo na výrobu stoličiek a detských postieľok.

Približne 30 výrobkov od týchto dodávateľov sa podľa Greenpeace našlo v predajniach nábytku IKEA v 13 krajinách. "IKEA nesmie kvôli nábytku ničiť posledné pralesy v Európe," varovala odborníčka Gesche Jürgensová z Greenpeace.

Vyšetrovacie tímy vystopovali cestu dreva z rumunských pralesov až do predajní IKEA pomocou dokumentov vrátane povolení na ťažbu, satelitných snímok a skladov dreva. Greenpeace plánovala svoje podklady v stredu odovzdať nemeckému ústrediu IKEA v meste Hofheim.

IKEA pre agentúru DPA uviedla, že nelegálna ťažba dreva a nezodpovedné lesnícke postupy nemajú v jej hodnotovom reťazci miesto a preskúma dôkazy, ktoré sa v tejto súvislosti objavili. Ak sa zistia nezrovnalosti, chce podniknúť okamžité kroky vrátane ukončenia obchodných vzťahov.

Greenpeace tiež poukázala na skutočnosť, že v rumunských Karpatoch žijú početné populácie živočíchov a mnohé vzácne rasliny. Upozornila, že iba približne 2,4 percenta tamojších lesov je chránených pred odlsňovaním.

Podľa DPA sa odhaduje, že v Rumunsko sa za posledných 20 rokov vyrábala polovica tamojších pralesov. Európska únia (Rumunsko je jej členom od roku 2007) pritom prijala stratégiu na ochranu biodiverzity, ktorá zahŕňa aj ochranu starých čiastočne prirodzených lesov i pralesov.