Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Greenpeace obvinila britského politika z útoku na jej aktivistku

Demonštranti Greenpeace, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Politik Mark Field zastavil aktivistku, keď smerovala k britskému ministrovi financií Philipovi Hammondovi. Následne ju pritlačil k stĺpu, chytil zozadu za krk a vyviedol z miestnosti.

Londýn 21. júna (TASR) - Organizácia Greenpeace obvinila v piatok britského štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Marka Fielda z útoku po tom, ako vo štvrtok násilne vyviedol z jedného podujatia v Londýne jej klimatickú aktivistku. Informovala o tom agentúra AFP.

Field zastavil aktivistku, keď smerovala k britskému ministrovi financií Philipovi Hammondovi. Následne ju pritlačil k stĺpu, chytil zozadu za krk a vyviedol z miestnosti. Celú udalosť nasnímali televízne kamery.

Aktivistka Greenpeaceu Areeba Hamidová uviedla, že je "z videozáznamu, na ktorom britský politik napadol jednu z ich pokojných aktivistov, je šokovaná".

Field v rozhovore pre stanicu ITV povedal, že svoje konanie "hlboko" ľutuje. Tvrdil, že konal "inštinktívne". "Nebola tam prítomná žiadna ochranka a na zlomok sekundy som bol skutočne znepokojený, že môže byť ozbrojená," vysvetlil Field, ktorý sa v súvislosti s vyšetrovaním incidentu obrátil na úrad vlády.

Britská zákonodarkyňa Jess Phillipsová označil videozáznam za "príšerný". Jej kolegyňa z Labouristickej strany Dawn Butlerová uviedla, že to bolo "strašné", a vyzvala na Fieldovo prepustenie alebo suspendovanie.

Fieldov kolega z Konzervatívnej strany Peter Bottomley jeho konanie obhajoval s tým, že neurobil nič zlé. "Myslím si, že Mark Field urobil správnu vec. Zabránil tej žene, aby šla ďalej, zvrátil jej smer a ona odišla celkom dobrovoľne," povedal pre spravodajskú televíziu BBC.

Organizácia Greenpeace neskôr dodala, že udalosť prerušilo 40 jej klimatických aktivistov. Stalo sa tak počas Hammondovho výročného prejavu o stave ekonomiky Spojeného kráľovstva.