Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Greenpeace skúma vplyv úniku plynu z Nord Streamu na enviro prostredie

Na snímke únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori pri pobreží dánskeho ostrova Bornholm v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Aktivisti chcú tiež objasniť, či explózie mohli rozvíriť nánosy na morskom dne, ktoré sú kontaminované zvyškami z dvoch svetových vojen, napríklad muníciou.

Kodaň 25. novembra (TASR) - Environmentálna organizácia Greenpeace sa rozhodla preskúmať vplyv úniku plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori na životné prostredie. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Organizácia vo štvrtok oznámila, že v oblasti pri dánskom ostrove Bornholm pracuje skupina 25 aktivistov s loďou, gumenými člnmi a podvodným dronom.

Ich zámerom je odobrať vzorky vody a pôdy a zdokumentovať poškodenie morského dna. Vzorky najprv preskúmajú na prítomnosť zvyškov bojových chemických látok a neskôr v laboratóriu budú zisťovať zvyšky výbušnín, uviedla organizácia Greenpeace.

Aktivisti chcú tiež objasniť, či explózie mohli rozvíriť nánosy na morskom dne, ktoré sú kontaminované zvyškami z dvoch svetových vojen, napríklad muníciou.

"Okrem toho sa bude skúmať, či zo zničených potrubí naďalej uniká metán a aký vplyv mal predchádzajúci únik plynu na lokalitu," uvádza sa vo vyhlásení organizácie.

V septembri boli po výbuchoch v blízkosti Bornholmu zistené štyri úniky na dvoch plynovodoch Nord Stream - dva v dánskej a dva vo švédskej ekonomickej zóne, pripomína DPA. Európska únia aj NATO predpokladajú, že išlo o sabotáž.

"Celé týždne bolo málo informácií o tom, aký vplyv mal výbuch a únik plynu na tamojšie životné prostredie. Teraz robíme vlastné posúdenie situácie na mieste," uviedla podľa vyhlásenia vedúca vyšetrovania Nina Noelleová.