Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Znečistené ovzdušie si vlani vo veľkomestách vyžiadalo 160 000 úmrtí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa niektorých štúdií zvyšuje vdychovanie častíc PM2,5 riziko úmrtia na koronavírusové ochorenie COVID-19.

Kuala Lumpur 18. februára (TASR) - Znečistené ovzdušie spôsobilo vlani v piatich najľudnatejších mestách sveta približne 160 000 predčasných úmrtí. Informovala o tom vo štvrtok environmentálna organizácia Greenpeace, píše agentúra AFP.

Najviac zasiahnutým mestom je indická metropola Naí Dillí. Jemné prachové častice menšie než 2,5 mikrometra (PM2,5), ktoré poškodzujú srdce a pľúca a môžu viesť k vzniku vážneho astmatického ochorenia, tam zapríčinili smrť približne 54.000 ľudí.

Mikroskopické častice PM2,5, vznikajúce spaľovaním fosílnych palív, boli príčinou úmrtia 40.000 ľudí v japonskom hlavnom meste Tokio. Ďalšími tromi najznečistenejšími veľkomestami sú Šanghaj v Číne, brazílske Sao Paulo a metropola Mexika.

Organizácia Greenpeace vyzvala vlády, aby investovali do obnoviteľných zdrojov energie a prestali budovať nové uhoľné elektrárne.

Podľa niektorých štúdií zvyšuje vdychovanie častíc PM2,5 riziko úmrtia na koronavírusové ochorenie COVID-19.

K vysokému počtu úmrtí došlo napriek tomu, že kvalita ovzdušia sa počas uplynulého roka v niektorých sledovaných oblastiach zlepšila v dôsledku pandémie koronavírusu a s ňou spojených cestovných obmedzení, poznamenáva AFP.