Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

GRETA: Utečenci z Ukrajiny sú vystavení hrozbe obchodovania s ľuďmi

Na archívnej snímke z 8. marca 2022 mladá žena sa po úteku z Ukrajiny pozerá von z vlaku smerujúceho do Krakova na vlakovej stanici na hraničnom priechode v poľskej Medyke. Foto: TASR/AP

Gayerová zdôraznila, že ľudia, ktorí utekajú pred vojnou, sú fyzicky a psychicky oslabení, nepoznajú nové prostredie, sú veľmi zraniteľní a teda ľahkou korisťou pre zločincov.

Brusel/Štrasburg 17. marca (TASR) - Rada Európy (RE) vyjadrila obavy, že ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine sa môžu stať obeťami obchodovania s ľuďmi a vykorisťovania. Na túto hrozbu vo štvrtok upozornila Skupina expertov RE pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi (GRETA), informuje spravodajca TASR na základe vyhlásenia zverejneného na stránke RE.

Podľa údajov RE približne tri milióny ľudí už utiekli z Ukrajiny za necelé tri týždne. Hľadajú útočisko v susedných krajinách a po celej Európe, pričom 90 percent z nich sú ženy a deti.

Občianske organizácie spoločnosti a novinári pôsobiaci v prvej línii podľa GRETA varujú, že popri vlne nevídanej podpory a solidarity dochádza k predpokladaným prípadom obchodovania s ľuďmi, ktorých obeťami sú ukrajinskí utečenci. K dispozícii sú informácie o obchodníkoch s ľuďmi, zameriavajúcich sa na deti bez rodičov utekajúcich z Ukrajiny. Mnohé z týchto detí sú nezvestné po unáhlenej evakuácii detských domovov. V niektorých krajinách špecializované mimovládne organizácie rozdávajú utečencom letáky, v ktorých ich upozorňujú na riziká spojené s prijatím ponúkanej dopravy a ubytovania od cudzincov a informujú ich o tom, ako vyhľadať pomoc a nahlásiť podozrivé prípady na národné linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi.

Predsedníčka GRETA Helga Gayerová v tejto súvislosti uviedla, že verejní predstavitelia a mimovládne organizácie v krajinách prijímajúcich ukrajinských utečencov musia byť upozornení na riziká obchodovania s ľuďmi a ich vykorisťovania. "Je potrebné urýchlene prijať opatrenia na posilnenie koordinácie na hraničných priechodoch a v prijímacích zariadeniach a zabezpečiť precíznu registráciu utečencov a ich prístup k potrebnej dokumentácii, povoleniam na pobyt a základným službám," uviedla.

Gayerová zdôraznila, že ľudia, ktorí utekajú pred vojnou, sú fyzicky a psychicky oslabení, nepoznajú nové prostredie, sú veľmi zraniteľní a teda ľahkou korisťou pre zločincov. Štruktúry prijímajúce utečencov musia zabezpečiť, aby boli informovaní o svojich právach v jazyku, ktorému rozumejú, a aby im bola poskytnutá psychologická a materiálna podpora. Úrady musia podniknúť kroky, aby zabránili falošným ponukám dopravy, ubytovania a práce, posilnili bezpečnostné protokoly pre deti bez sprievodu a prepojili ich s národnými systémami ochrany detí.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)