Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grinerová predložila odporúčanie lekára na užívanie kanabisu

Hviezda WNBA a dvojnásobná zlatá olympijská medailistka Brittney Grinerová sa v piatok 15. júla 2022 rozpráva so svojimi právnikmi v súdnej sieni pred pojednávaním na okresnom súde v Chimki neďaleko Moskvy v Rusku. Foto: TASR/AP

Za prevoz drog jej v prípade dokázania viny hrozí až 10 rokov väzenia.

Chimki 15. júla (TASR) - Americká basketbalistka Brittney Grinerová predložila ruskému súdu odporúčanie lekára užívať kanabis proti bolesti. Na piatkovom pojednávaní obhajoba predložila aj výsledky testov antidopingovej kontroly, ktoré neodhalili žiadne zakázané látky. Ďalšie pojednávanie sa uskutoční 26. júla.

Grinerovú vo februári zadržali na moskovskom letisku Šeremetevo, keď jej v batožine našli náplne s kanabisovým olejom.

Za prevoz drog jej v prípade dokázania viny hrozí až 10 rokov väzenia. Grinerová minulý týždeň na súde priznala, že mala náplne s kanabisovým olejom, ale povedala, že nemala žiadny zločinný úmysel a tvrdila, že ich prítomnosť bola spôsobená unáhleným balením. V ruskom súdnom systéme priznanie viny automaticky nekončí súdny proces. Od priznania viny sa jej súdne pojednávania zameriavali na osobné a písomné svedectvá o jej dobrom charaktere a športových schopnostiach. "Ošetrujúci lekár dal Brittney odporúčanie užívať liečebnú formu kanabisu. Povolenie bolo vydané v mene arizonského ministerstva zdravotníctva," uviedla Grinerovej právnička Maria Blagovolinová.

Americký prezident Joe Biden a minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedli, že robia všetko, čo je v ich silách, aby dosiahli Grinerovej prepustenie, ako aj prepustenie ďalších Američanov, ktorých USA považujú za „nesprávne zadržaných“ Ruskom. Ruské médiá špekulovali, že by Grinerová mohla byť vymenená za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Bouta, prezývaného "Obchodník so smrťou," ktorý si v USA odpykáva 25-ročný trest po tom, čo bol usvedčený zo sprisahania s cieľom zabiť občanov USA a poskytnúť pomoc teroristickej organizácii.

Námestník ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov varoval, že kritika USA vrátane opisu Grinerovej ako neoprávnene zadržanej a odmietavé komentáre o ruskom súdnom systéme "sťažujú zapojenie sa do podrobnej diskusie o akýchkoľvek možných výmenách názorov."

Dvojnásobná olympijská šampiónka a štvornásobná víťazka Euroligy cestovala do Ruska ako hráčka tamojšieho klubu z Jekaterinburgu, kde pôsobí počas prestávky v zámorskej WNBA.