Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Gruzínske televízie nevysielajú na protest proti útokom na novinárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Namiesto svojho štandardného programu budú vysielať zoznam mien vyše 50 novinárov, ktorí utrpeli zranenia vrátane otrasu mozgu a zlomenín.

Tbilisi 14. júla (TASR) - Štyri gruzínske nezávislé televízne stanice v stredu prerušili svoje vysielanie na 24 hodín na protest proti útokom na novinárov a úmrtiu kameramana. Informovala o tom agentúra AFP.

V gruzínskom hlavnom meste Tbilisi prepukli demonštrácie po tom, ako v nedeľu zomrel 37-ročný kameraman Alexander Laškarava, ktorý pracoval pre nezávislú televíznu stanicu Pirveli. Týždeň predtým ho napadol rozvášnený dav protestujúci proti plánovanému pochodu prívržencov hnutia LGBTQ.

Jeho smrť, ako aj zbitie desiatok ďalších novinárov vyvolali vlnu pobúrenia v tejto kaukazskej republike i v zahraničí. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyhlásila, že tieto udalosti predstavujú "katastrofálny zlom pre slobodu prejavu v Gruzínsku".

Opoziční zákonodarcovia žiadajú odstúpenie premiéra Irakliho Garibašviliho. Vládnucej strane Gruzínsky sen pripísali zodpovednosť za smrť kameramana aj za ďalšie útoky na novinárov.

Štvorica nezávislých televíznych staníc - Formula, Mtavari, Pirveli a Kavkasia - prerušila vysielanie na 24 hodín. "Garibašvili musí odstúpiť, a všetci tí, ktorí 5. júla zaútočili na novinárov, musia byť stíhaní," uviedli televízne stanice v spoločnom vyhlásení.

Namiesto svojho štandardného programu budú vysielať zoznam mien vyše 50 novinárov, ktorí utrpeli zranenia vrátane otrasu mozgu a zlomenín.

Na utorkovom pohrebe Alexandra Laškaravu sa zúčastnili stovky novinárov. Garibašvili vyjadril jeho rodine a kolegom sústrasť, pričom prisľúbil skoré vyšetrenie tohto prípadu. Laškaravovu smrť premiér označil za "obrovskú tragédiu".

Organizácia RSF obvinila úrady z "trestuhodnej nečinnosti" a vyhlásila, že polícia zlyhala pri ochrane novinárov. Kritici vlády tvrdia, že Gruzínsky sen ticho podporuje homofóbne a nacionalistické skupiny v krajine.

Tieto skupiny, všeobecne považované za stúpencov vládnucej strany, uskutočňujú protesty proti prozápadným opozičným stranám, útočiac na opozičných lídrov a aktivistov.