Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Gruzínske vládne a opozičné strany podpísali dohodu o ukončení krízy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gruzínsko zachvátila kríza po parlamentných voľbách z októbra minulého roku, ktoré opozičné strany odsúdili ako zmanipulované.

Tbilisi 19. apríla TASR) - Vládna strana Gruzínsky sen a opozícia podpísali v pondelok dohodu o ukončení mesiac trvajúcej politickej krízy, ktorá na Západe vyvolala obavy z regresu Gruzínska v otázkach demokracie. Dohodu sprostredkovala Európska únia.

Ako informovala agentúra AFP, dohodu, ktorú deň predtým predostrel predseda Európskej rady Charles Michel, podpísali zástupcovia všetkých politických strán - s výnimkou Zjednoteného národného hnutia (UNM), ktoré deklarovalo, že sa k dohode pripojí po tom, čo bude z väzenia prepustený vodca UNM Nikanor Melia. Jeho oslobodenie je jedným z bodov dohody.

AFP konštatovala, že podpísaním dohody sa končí bojkot parlamentu zo strany opozície a otvára sa cesta k rozsiahlym volebným a justičným reformám v Gruzínsku, keďže zahŕňa aj reformu Ústrednej volebnej komisie a prokuratúry.

Počíta sa tiež s tým, že ak Gruzínsky sen nezíska v tohtoročných komunálnych voľbách najmenej 43 percent hlasov, bude súhlasiť s usporiadaním nových parlamentných volieb, dodala agentúra AP.

Michel ocenil podpísanú dohodu ako "skutočne európsky spôsob riešenia krízy" a ako "východiskový bod ... ku konsolidácii gruzínskej demokracie".

Na podpisovom akte v Tbilisi sa Michel zúčastnil prostredníctvom videokonferencie z Bruselu. AFP dodala, že Michel by mal v utorok zavítať do Tbilisi a rokovať tam s gruzínskymi politickými vodcami o spoločných krokoch zameraných na posilnenie väzieb medzi touto krajinou uchádzajúcou sa o členstvo v EÚ a Bruselom.

Gruzínsko zachvátila kríza po parlamentných voľbách z októbra minulého roku, ktoré opozičné strany odsúdili ako zmanipulované. Poslanci zvolení za opozíciu v dôsledku toho odmietli nastúpiť na svoje miesto v novom parlamente a iniciovali masové protesty, ktorých účastníci žiadali predčasné parlamentné voľby.

Patová situácia sa zhoršila vo februári, keď polícia v Tbilisi zatkla vodcu UNM Meliu pri násilnej razii v sídle UNM. Táto situácia mala za následok demisiu predsedu vlády Giorgiho Gachariu a viedla k odsúdeniu celej situácie zo strany Západu.