Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Gruzínski poslanci žiadajú za smrť kameramana odstúpenie premiéra

Na archívnej snímke gruzínsky premiér Irakli Garibašvilli. Foto: TASR/AP

Alexander Laškarava, ktorý pracoval pre súkromnú televíziu Pirveli, zomrel v nedeľu - niekoľko hodín po tom, čo ho krajne pravicoví aktivisti zbili na proteste.

Tbilisi 12. júla (TASR) - Opoziční zákonodarcovia v Gruzínsku v pondelok narušili priebeh zasadnutia parlamentu a žiadali odstúpenie premiéra Irakliho Garibašviliho. Vládnucej strane pripísali zodpovednosť za smrť kameramana aj za ďalšie útoky na novinárov, píše tlačová agentúra AFP.

Alexander Laškarava, ktorý pracoval pre súkromnú televíziu Pirveli, zomrel v nedeľu - niekoľko hodín po tom, čo ho krajne pravicoví aktivisti zbili na proteste proti plánovanému pochodu na podporu LGBTQ komunity.

Laškaravova smrť vyvolala v priebehu nedele demonštrácie pred parlamentom, na ktorých sa zišlo približne 8000 ľudí.

Niekoľko opozičných zákonodarcov v pondelok obsadilo kreslo predsedu parlamentu a žiadalo demisiu premiéra Garibašviliho.

Vyhlásili, že premiér a vládna strana Gruzínsky sen umožnili násilie proti pracovníkom médií.

Zábery odvysielané nezávislou televíziou Mtavari zachytávali chaotické scény v parlamente, kde sa opoziční poslanci bili s vládnymi zákonodarcami.

Zasadnutie znovu pokračovalo, keď štyroch poslancov, ktorí obsadili kreslo predsedu, s použitím sily odviedli zo sály.

Neskôr večer stovky novinárov a aktivistov za ľudské práva podnikli protest pred parlamentom a zaviazali sa, že budú demonštrovať dovtedy, kým Garibašvili nedostúpi.

Na 37-ročného Laškaravu zaútočili 5. júla násilní demonštranti proti LGBTQ ľuďom a novinár utrpel zlomeniny tvárových kostí.

V ten deň utrpelo zranenia, spôsobené skupinami osôb demonštrujúcich proti plánovanému pochodu LGBTQ, vyše 50 žurnalistov. Organizátori z obáv o bezpečnosť nakoniec pochod zrušili.

Spojené štáty a Európska únia odsúdili útoky na novinárov a vyzvali na trestné stíhanie páchateľov.

Premiér označil protestné hnutie za "nevydarené protištátne a protináboženské sprisahanie" riadené exilovým exprezidentom Michailom Saakašvilim.

Sľúbil tiež rýchle vyšetrenie Laškaravovej smrti, ktorú už skôr označil za "neuveriteľnú tragédiu".

Popredné gruzínske televízne osobnosti a manažéri obvinili práve Garibašviliho vládu z organizovania násilnej kampane proti novinárom.

Reportéri bez hraníc (RSF) obvinili úrady z "trestuhodnej pasivity".

Podľa kritikov Gruzínskeho sna táto strana ticho podporuje homofóbne a nacionalistické skupiny, ktoré podnikajú protesty aj proti prozápadným opozičným stranám.