Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Gruzínski poslanci schválili v prvom čítaní zákon o zahraničnom vplyve

Demonštranti pred budovou parlamentu v gruzínskom Tbilisi 15. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k Európskej únii, píše AFP.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tbilisi 17. apríla (TASR) - Gruzínski poslanci v stredu schválili kontroverzný zákon o "zahraničnom vplyve". Jeho návrh vyvolal masové pouličné protesty v obavách, že podkope európske ambície Tbilisi. TASR o tom píše na základe servisu agentúry AFP.

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh zákona v prvom čítaní 83 hlasmi. Opozícia hlasovanie bojkotovala.

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k Európskej únii, píše AFP. Zákon bude požadovať, aby každá nezávislá mimovládna a mediálna organizácia, ktorá dostáva viac ako 20 percent finančných prostriedkov zo zahraničia, bola zaregistrovaná ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej moci".

Podobný zákon existuje v Rusku, tam sa používa na trestanie kritikov vlády a umlčanie nezávislých médií. Európska komisia vyzvala gruzínsku vládu, aby tento zákon neprijala, a uviedla, že je v rozpore s demokratickými reformami nutnými na to, aby krajina pokročila na ceste k členstvu v EÚ.

Gruzínsko vlani v decembri získalo oficiálny štatút kandidátskej krajiny EÚ. Tbilisi však musí najskôr reformovať svoj súdny a volebný systém, znížiť politickú polarizáciu, zlepšiť slobodu tlače a obmedziť moc oligarchov.

V krajine sa budú v októbri konať parlamentné voľby, ktoré sú považované za skúšku demokracie. Bývalá krajina Sovietskeho zväzu sa už roky usiluje o prehĺbenie vzťahov so Západom, ale súčasná vládnuca strana je obviňovaná zo snahy nasmerovať krajinu ležiacu na brehu Čierneho mora k Rusku, dodáva AFP.