Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

V Gruzínsku protestovali proti návrhu zákona o zahraničných agentoch

Na snímke demonštranti pred budovou parlamentu v gruzínskom Tbilisi 15. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Podľa návrhu by museli všetky mimovládne organizácie, ktoré získavajú viac ako 20 percent svojich financií zo zahraničia, podávať každoročne vyhlásenie.

Tbilisi 15. apríla (TASR) - Niekoľko stoviek ľudí sa v pondelok zhromaždilo pred gruzínskym parlamentom na protest proti plánom vlády obmedziť mimovládneh organizácie financované zo zahraničia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Legislatívu o "zahraničných agentoch" presadzuje vládna strana Gruzínsky sen. Vláda plánuje návrh zákona schváliť viac ako rok po protestoch, ktoré ju prinútili tento plán odložiť.

Podľa návrhu by museli všetky mimovládne organizácie, ktoré získavajú viac ako 20 percent svojich financií zo zahraničia, podávať každoročne vyhlásenie. Podobná legislatíva platí v Rusku, pričom tam sa používa najmä na umlčiavanie disentu.

Návrh zákona kritizovali európske krajiny a Spojené štáty. Európska únia, ktorá vlani v decembri udelila Gruzínsku štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ, uviedla, že tento krok je nezlučiteľný s hodnotami eurobloku.

Vládna strana Gruzínsky sen tvrdí, že legislatíva je potrebná na boj proti "pseudoliberálnym hodnotám", ktoré prinášajú cudzinci, a na podporu transparentnosti. Kritici vládu obviňujú, že sa snaží oslabiť v krajine tzv. prozápadné sily. O návrhu zákona v pondelok rokuje parlamentný výbor pre právne záležitosti, ktorý kontrolujú vládne strany.

Počas poslaneckej rozpravy k návrhu zákona došlo v pondelok v gruzínskom parlamente k potýčke, píše AFP. Video ukázalo, ako opozičný poslanec udrel päsťou do hlavy poslanca vládnej strany, ktorý je jedným z autorov návrhu. V rokovacej sále vypukol chaos a bol prerušený priamy prenos zo zasadnutia.

Gruzínsko sa dlhodobo zmieta medzi politickým vplyvom EÚ a susedného Ruska; tento rok ho čakajú parlamentné voľby. V krajine sú dva separatistické regióny, Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré Moskva po krátkej vojne s Tbilisi v roku 2008 uznala ako samostatné štáty. Oba tvoria asi pätinu gruzínskeho územia a sú silne závislé od Ruska. Okrem neho ich uznalo len pár krajín, pričom podľa Západu ich Moskva fakticky anektovala.