Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Občania v Gruzínsku volia všetkých 150 členov parlamentu

Volička drží svoje dieťa za plentou vo volebnej miestnosti v Tbilisi počas parlamentných volieb v Gruzínsku Foto: TASR/AP

Súperenie o kreslá v parlamente sa skončí tesným výsledkom medzi dvoma hlavnými politickými stranami: vládnucim Gruzínskym snom a najväčšou opozičnou stranou Zjednotené národné hnutie.

Tbilisi 8. októbra (TASR) - Voliči v Gruzínsku dnes volia všetkých 150 členov jednokomorového parlamentu.

"Očakávam, že voľby budú slobodné a spravodlivé, tak ako posledné dve dôležité hlasovania v Gruzínsku," vyhlásil pre tlačovú agentúru DPA bývalý veľvyslanec USA Kenneth Yalowitz.

Súperenie o kreslá v parlamente sa skončí tesným výsledkom medzi dvoma hlavnými politickými stranami: vládnucim Gruzínskym snom a najväčšou opozičnou stranou Zjednotené národné hnutie.

Gruzínsky sen postavil kampaň na komplexných regionálnych vzťahoch - snaží sa o začlenenie do Európskej únie a zároveň o zachovanie pragmatického vzťahu s Moskvou, bývalým vládcom z obdobia Sovietskeho zväzu.

Strana Zjednotené národné hnutie chce takisto bližšie vzťahy s EÚ, ale je oveľa kritickejšia k Rusku. Stranu založil bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý bojoval proti Rusku v katastrofálnej päťdňovej vojne v roku 2008.

"Myslím si, že vyhrá Gruzínsky sen, ale ešte stále je mnoho voličov nerozhodnutých. Zjednotené národné hnutie tiež dopadne dobre, ale skončí na druhom mieste," povedal Yalowitz, ktorý bol americkým veľvyslancom v Gruzínsku v rokoch 1998-2001 a teraz pracuje v think tanku pre svetovú politiku Wilsonovo centrum so sídlom vo Washingtone.

Obdobie pred voľbami bolo kontroverzné. Minulý mesiac mali dvaja členovia menších opozičných strán pästný súboj počas televíznej debaty a tento týždeň zákonodarca zo Zjednoteného národného hnutia prežil bombový útok na svoje auto v hlavnom meste Tbilisi.

"Napriek predvolebnému násiliu očakávam, že voľby budú v súlade s európskymi normami a požiadavkami," vyhlásil Simon Saradzhyan, analytik medzinárodných záležitostí z Harvardovej univerzity.

"Súčasné gruzínske úrady sú odhodlané presadiť začlenenie do EÚ a akákoľvek odchýlka od noriem bude predstavovať krok späť v tomto odhodlaní," povedal pre agentúru DPA Saradzhyan.