Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Gruzínsko vyhostí v reakcii na útok v Británii ruského diplomata

Policajti hliadkujú neďaleko domu bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa 8. marca 2018 v Salisbury. Foto: TASR/AP

V reakcii na kauzu Skripaľ Británia, USA a viac ako 20 západných spojencov medzičasom rozhodlo o vyhostení ruských diplomatov.

Tbilisi 29. marca (TASR) - Gruzínsko sa rozhodlo vyhostiť jedného ruského diplomata v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou v Anglicku, za ktorým podľa Británie stojí Moskva. Rozhodnutie sa týka člena personálu ruskej záujmovej sekcie na švajčiarskom veľvyslanectve v Tbilisi, informovala vo štvrtok agentúra TASS s odvolaním sa na gruzínske ministerstvo zahraničných vecí.

"Ministerstvo zahraničných vecí vyjadruje solidaritu so Spojeným kráľovstvom a zdieľa postoj Británie a medzinárodného spoločenstva na túto záležitosť, a preto vyhlasuje prítomnosť jedného člena ruskej záujmovej sekcie na švajčiarskom veľvyslanectve v Tbilisi za nežiaducu v Gruzínsku," píše sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré dalo ruskému diplomatovi sedem dní na opustenie krajiny.

Bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa, ktorý pracoval pre britské tajné služby, a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v anglickom meste Salisbury. Podľa Británie išlo o útok neznámych páchateľov, pri ktorom s vysokou pravdepodobnosťou použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Rusko účasť na prípade odmieta a z útoku podozrieva britské tajné služby, ktoré ho mali podľa vyjadrenia Kremľa vykonať so zámerom rozpútať protiruskú hystériu.

V reakcii na kauzu Skripaľ Británia, USA a viac ako 20 západných spojencov medzičasom rozhodlo o vyhostení ruských diplomatov. Rusko varovalo, že ide o nepriateľský krok, ktorý nezostane bez odpovede.