Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Gruzínsku vládnu stranu prišli pred voľbami podporiť desaťtisíce ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O posty starostov vo veľkých mestách budú v druhom kole volieb súperiť kandidáti Gruzínskeho sna a opozičnej strany Zjednotené národné hnutie (UNM).

Tbilisi 27. októbra (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa v stredu zhromaždili v gruzínskej metropole Tbilisi na podporu vládnucej strany Gruzínsky sen pred sobotňajšími komunálnymi voľbami.

O posty starostov vo veľkých mestách budú v druhom kole volieb súperiť kandidáti Gruzínskeho sna a opozičnej strany Zjednotené národné hnutie (UNM) v súčasnosti zadržiavaného exprezidenta Michaila Saakašviliho, informovala agentúra AFP.

Na predvolebnom zhromaždení vládnej strany na Námestí slobody v centre mesta sa zúčastnilo približne 60.000 ľudí. Mnohých tam priviezli autobusy z celej krajiny. Nezávislá televízna stanica Pirveli informovala, že štátni zamestnanci boli nútení zúčastniť sa na zhromaždení v Tbilisi pod hrozbou straty práce.

Premiér Irakli Garibašvili v prejave vyzval Gruzíncov, aby podporili vládnucu stranu v prieskumoch verejnej mienky, a UNM označil za "protištátnu a protinárodnú silu".

UNM mala v stredu večer plánované predvolebné zhromaždenie v meste Zugdidi na západe Gruzínska.

Saakašviliho zatkli a uväznili 1. októbra, krátko po návrate z exilu na Ukrajine. Už takmer štyri týždne drží hladovku na protest proti svojmu väzobnému stíhaniu, ktoré považuje za politicky motivované. Lekári upozornili na možné nezvratné poškodenie exprezidentovho zdravia.

Saakašvili bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004 – 2007 a 2008 – 2013 a do zahraničia odišiel niekoľko dní pred koncom svojho funkčného obdobia. Následne ho v neprítomnosti odsúdili na tri roky väzenia za zneužitie právomocí.

V komunálnych voľbách, ktoré sa konali 2. októbra, vyhral Gruzínsky sen s výrazným náskokom pred UNM. Rozhodovalo sa o zložení miestnych zastupiteľstiev aj nových starostoch. Vo viacerých veľkých mestách vrátane Tbilisi sa však starostu nepodarilo zvoliť v prvom kole, a tak sa 30. októbra bude konať druhé kolo volieb.