Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Gruzínsky parlament stiahol návrh zákona o zahraničných agentoch

Muž máva gruzínskou národnou zástavou pred horiacou barikádou na ulici počas zrážok medzi demonštrantmi a políciou neďaleko budovy gruzínskeho parlamentu v Tbilisi 9. marca 2023. Foto: TASR/AP

Návrh zákona narazil na odpor opozície aj proeurópsky orientovanú verejnosť; na ich stranu sa postavila aj prezidentka Salome Zurabišviliová.

Tbilisi 10. marca (TASR) - Gruzínsky parlament v piatok odhlasoval stiahnutie kontroverzného návrhu zákona o zahraničných agentoch, ktorý vyvolal v krajine hromadné protesty. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Za stiahnutie návrhu zákona hlasovalo v druhom čítaní 35 poslancov, proti hlasoval iba jeden.

Vládnuca strana Gruzínsky sen ešte vo štvrtok avizovala stiahnutie návrhu zákona, podľa ktorého sa mali všetky organizácie, ktoré na svoju činnosť dostávajú viac ako 20 percent financií zo zahraničia, registrovať ako "zahraniční agenti". Inak im hrozili vysoké pokuty.

Podobný zákon už platí v Rusku, kde sa často zneužíva na pozastavenie alebo ukončenie činnosti mimovládnych organizácií a spravodajských médií s kritickým postojom voči vláde a Kremľu.

Návrh zákona narazil na odpor opozície aj proeurópsky orientovanú verejnosť; na ich stranu sa postavila aj prezidentka Salome Zurabišviliová. Tá avizovala, že v prípade schválenia bude zákon vetovať.

Pred budovou parlamentu v Tbilisi protestovali stovky ľudí aj počas piatkového hlasovania.

Gruzínske ministerstvo vnútra oznámilo, že demonštranti zadržaní počas protivládnych protestov 7. a 8. marca v Tbilisi boli prepustení.