Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Gruzínsky súd zamietol Saakašviliho žiadosť o prepustenie z väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Saakašvili, ktorý viedol bývalú sovietsku republiku ako prozápadný reformátor v rokoch 2004 - 2013, si odpykáva šesťročný trest väzenia za zneužitie právomocí.

Tbilisi 6. februára (TASR) — Súd v Gruzínsku v pondelok zamietol žiadosť bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho o prepustenie z väzenia a odklad výkonu šesťročného trestu odňatia slobody pre zlý zdravotný stav. Podľa agentúry Reuters o tom informoval Saakašviliho právny tím.

Agentúra AFP uviedla, že sudca súdu v Tbilisi Giorgi Arevadze rozhodol o zamietnutí žiadosti len niekoľko dní po tom, ako Saakašviliho lekár a právnik upozornili, že mu hrozí smrť v dôsledku veľkého úbytku hmotnosti.

Vo vyhlásení, ktoré na sociálnych sieťach zdieľal Saakašviliho tím, bývalý prezident označil verdikt súdu za "rozsudok smrti" vynesený politickými oponentmi.

"Pojednávanie gruzínskeho súdu bolo fraškou," povedal Saakašvili, pričom kritizoval, že vládni odborníci sa ani neunúvali, aby ho videli na vlastné oči.

Saakašvili, ktorý viedol bývalú sovietsku republiku ako prozápadný reformátor v rokoch 2004 - 2013, si odpykáva šesťročný trest väzenia za zneužitie právomocí. On sám i jeho podporovatelia tvrdia, že ide o politicky motivované obvinenie. Počas výkonu trestu viackrát držal hladovku a tvrdil aj, že bol otrávený.

Podľa zdravotných záznamov, ktoré zdieľal Saakašviliho politický spojenec a hovorca rodiny Giorgi Čaladze, sa jeho zdravotný stav od októbra 2021 dramaticky zhoršil a stratil aj viac ako 40 percent svojej telesnej hmotnosti.

Predstavitelia príslušných gruzínskych úradov však tvrdia, že exprezident simuluje, aby dosiahol predčasné prepustenie z väzenia.