Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Guaidó v Bruseli vyzval na ďalšie sankcie voči Venezuele

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó vyzval 22. januára 2020 v Bruseli svojich zahraničných spojencov, aby zaviedli ďalšie sankcie voči vláde prezidenta Nicolása Madura a podporili "slobodné voľby" v krajine. Foto: TASR/AP

Venezuelské ozbrojené sily za uplynulé týždne dvakrát zamedzili vstup niekoľkým opozičným poslancom do Národného zhromaždenia.

Brusel 22. januára (TASR) - Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó vyzval v stredu v Bruseli svojich zahraničných spojencov, aby zaviedli ďalšie sankcie voči vláde prezidenta Nicolása Madura a podporili "slobodné voľby" v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

"Slobodný svet môže uvaliť sankcie voči Venezuele s cieľom vyvinúť tlak na diktatúru," povedal Guaidó, ktorý pokračuje vo svojej ceste po Európe s cieľom získať podporu na zosadenie Madura.

Európska únia v súčasnosti zvažuje, či uplatní ďalšie represívne opatrenia, uviedol na začiatku tohto týždňa šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Po jeho stredajšom stretnutí s Guaidóom neboli v súvislosti s tým oznámené žiadne konkrétne kroky.

Guaidó zároveň vyzval na pomoc miliónom Venezuelčanov, vysídlených v susedných latinskoamerických krajinách.

Venezuelské ozbrojené sily za uplynulé týždne dvakrát zamedzili vstup niekoľkým opozičným poslancom do Národného zhromaždenia. Guaidóovi sa však aj napriek pokusom provládnych skupín podarilo zložiť prísahu ako opätovne zvolenému predsedovi parlamentu.

Európska únia dala v roku 2018 na sankčný zoznam niekoľko predstaviteľov blízkych Madurovi.

Guaidó sa ešte 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť prezidenta Nicolása Madura s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura nebolo legitímne. Za dočasného prezidenta ho následne uznalo viac ako 50 krajín sveta a tiež Európsky parlament. Maduro a jeho spojenci Guaidóa obviňujú, že je bábkou americkej vlády.